
Meer dan 80 water- en afvalwaterbedrijven wereldwijd stellen onder het motto ‘net zero’ doelen voor klimaatneutraliteit. Ze werken met strategieën die de bedrijfsvoering optimaliseren en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Watertechnologiebedrijf Xylem vertelt in het document Net Zero: The Race We All Win hoe waterbeheerders hun uitstoot verminderen en de infrastructuur beter bestand maken tegen klimaatverandering.
CO2-verbruik
“Wij pakken de kans om de watersector te ondersteunen om als snelste zijn CO2-uitstoot te verminderen. Waterbedrijven die werken met verouderende installaties en gedreven ambtenaren vormen de sleutel”, aldus Patrick Decker, CEO van Xylem. “Dit document en deze actie laten zien hoe vooruitstrevende managers van waterbedrijven echte vooruitgang boeken in de richting van net-zero doelstellingen. Deze voorbeelden laten zien hoe snel en betaalbaar zij dat doen terwijl ze gelijktijdig hun bedrijfsvoering optimaliseren. De technologie bestaat om deze uitdagingen aan te gaan. Nu kunnen we het verschil maken.”
Waterbedrijven
Wereldwijd vertegenwoordigt onze waterinfrastructuur ongeveer twee procent van de uitstoot van broeikasgassen. Evenveel als de wereldwijde scheepvaartindustrie. Het rapport belicht een pragmatische benadering en bewezen technologieën voor het terugbrengen van de emissies bij waterbedrijven tot CO2 neutraal. De gebruikte methoden:
- Creëer een slimme net zero strategie: implementeer realistische, meetbare doelstellingen voor emissiereductie;
- Optimaliseer het gebruik van energie en grondstoffen in het gehele netwerk: werk met kostenneutrale strategieën om emissies te verminderen terwijl de betrouwbaarheid van uw proces gewaarborgd blijft;
- Neem net-zero doelstellingen op in de investeringsplanning: net-zero criteria die passen in bestaande processen en dagelijkse besluitvorming.
- Overgang van behandeling naar hergebruik van water: beschouw afvalwater als een bijproduct dat moet worden beheerd tot een grondstof.

Succesverhaal
Een echt succesverhaal komt uit de stad South Bend, Indiana. De stad zet tegenwoordig technologie in om het volume van gecombineerde riooloverstorten met meer dan 70 procent te verminderen. Dit voorkwam de onnodige aanleg van nieuwe ondergrondse infrastructuur en dus de uitstoot van CO2 voor dit project. De stad verbeterde de systeemprestaties en de capaciteitsbenutting en leverde 10 tot 15 jaar eerder dan gepland milieuvoordelen op.
“Terwijl de stad ongeveer 500 miljoen dollar aan investeringen bespaarde, vaart ook de CO2-footprint er wel bij. Door het voorkomen van een groot bouwproject en het verlengen van de levensduur van onze waterinfrastructuur met Smart technology, kregen we grote impact op het verminderen van onze CO2-footprint”, aldus Kieran Fahey, directeur Long-Term Control Plan bij het Department of Public Works, South Bend.
Xylem
Als ander voorbeeld noemt Xylem EWE Wasser GmbH (EWE) in Cuxhaven, een van de grootste Duitse afvalwaterbedrijven. Zij slaagden erin het energieverbruik met 30 procent te verminderen. De capaciteit van de installatie bedraagt afvalwaterbehandeling voor 400.000 mensen en dankzij de reducties besparen ze jaarlijks 1,1 miljoen kWh. Dat vormt het equivalent van een jaar lang stroom voor 275 huizen met eenzelfde hoge waterkwaliteit.
Xylem medewerkers gaan de komende tijd in gesprek over decarbonisatie op de European Energy Efficiency Day en tijdens de COP27-conferentie over klimaatverandering in november 2022 in Egypte.
Xylem ontving onlangs de Net Zero Carbon Champion Award tijdens de Global Water Awards van 2022. Deze prijs geeft erkenning voor het werk van het bedrijf om de decarbonisatie van de watersector te versnellen en de belofte om samen te werken met waterbedrijven, waterschappen en waterbeheerders over de hele wereld om hun CO2 footprint te verminderen.