Nieuws
Economie krimpt met 8,5 procent in Q2 2020
Foto: Techniekbeeldbank

4 oktober 2022 opende ROVC in Helmond de deuren van haar derde TechCenter voor klanten, partners, leveranciers en andere belangstellenden. In de kennissessie ‘Tekort aan technici in de industrie’ deelden verschillende professionals uit de technische branche hun mening over dit onderwerp om tot mogelijke oplossingen te komen.

Panel ervaringsdeskundigen

Met tekorten die al jaren oplopen, kampt de industrie al jaren met gebrek aan voldoende technisch personeel. Hoe gaan zij hiermee om? En belangrijker, waar zien zij mogelijkheden om meer technici aan te trekken.

In het panel zaten verschillende mensen uit de technische branche, het bedrijfsleven en het onderwijs: Geurt van Bennekom (Product Manager bij Eaton), Laurent van der Pluijm (Application Engineer bij Murrelektronik), Oskar Diergaarde (Business Manager Condition Monitoring bij SKF), Jeroen Tijink (CEO Techsharks) en Alfred Schut (Business Developer bij ROVC). Ook het publiek kon een duit in het zakje doen door rode kaarten omhoog te steken in het geval dat ze het oneens waren met de stellingen.

Hand in eigen boezem  

De eerste stelling luidde: ‘Technische organisaties houden het tekort aan technici zelf in stand’. De meningen in het publiek verschilden maar het gehele panel stond achter de stelling. Volgens Laurent (Murrelektronik) innoveren organisaties te weinig. “Er gaat te weinig aandacht naar het voorzien van mensen in nieuwe technologie en innovaties. Daardoor raken te weinig technisch personeelsleden niet ethousiast.” Jeroen (Techsharks) stelde dat dit ook ligt aan met het conservatieve beeld van bedrijven over het werven van personeel. “Organisaties hebben geen plan. Ze denken nog steeds dat er vijftig man op een vacature afkomt en leggen zich neer bij het tekort.”

Alfred (ROVC) concludeerde: “Het technicitekort aanpakken, vergt anders denken. We moeten niet steeds dezelfde maar specifieke vissen gaan hengelen. Met aas dat daarop is afgestemd.”

Een technisch detacheerder uit het publiek vulde aan dat het dan bijvoorbeeld om de belangrijke groep zij-instromers gaat.

Een aantrekkelijk imago

Volgens Jeroen (Techsharks) moet je vooral een goede werkgever zijn om technici aan te trekken. Hoewel Geurt (Eaton) dat beaamde, bekijkt hij het probleem liever van een andere kant. “De overheid en technische bedrijven promoten techniek slecht. Er heerst nog altijd het beeld ‘vies werk’ en altijd onderweg. Dat komt vooral omdat we zelf niets anders promoten. We moeten juist laten zien dat techniek leuk is. Bijvoorbeeld door kinderen op basisscholen te leren omgaan met techniek of door een eind te maken aan de perceptie dat iemand achter het bureau meer verdient dan iemand die met z’n handen werkt.”

Voorzitter Joop vroeg vervolgens wie de kar moet trekken. Volgens Alfred (ROVC) vergt het samenwerking en ligt de oplossing niet bij één partij. Jeroen (Techsharks) onderschrijft dat. “We zitten als bedrijven nog te veel in een eigen bubbel. We geloven dat we het nog wel redden op die manier. Een misverstand.” Alfred (ROVC): “Maar wij als ROVC nemen graag het voortouw om die samenwerking op te zoeken.”

Industrie 4.0 geen oplossing

In het tweede deel luidde de stelling: industrie 4.0 is de oplossing voor het technicitekort in de industrie. Nu zowel in publiek als panel geen unanimiteit. Oskar (SKF): “Industrie 4.0 kan het tekort zeker verlichten. Alleen komen de oplossingen van industrie 4.0 niet uit de lucht vallen. Je kunt een sensor op een machine plakken maar technici bedachten en maakten die sensor.” Geurt (Eaton) vulde aan: “Dankzij Internet of Things (IoT) kun je techneuten beter inplannen en voorbereid op pad sturen. In die zin biedt industrie 4.0 voordelen. Maar inderdaad ontkom je niet aan technici die de oplossingen implementeren.” Jeroen (Techsharks) vatte het sentiment van het panel samen. “Er vervallen functies door automatisering maar er komen ook nieuwe bij. Daarom biedt industrie 4.0 niet dé oplossing voor het technicitekort. Het verandert alleen het speelveld.”

Toch biedt industrie 4.0 volgens Alfred (ROVC) kansen voor de verdeling van het werk. “Het geeft de mogelijkheid tot job carving. Daarbij deel je werkzaamheden op over je mensen. Zo komen de eenvoudige taken niet bij de hoogopgeleide techneuten terecht. Je verdeelt het werk over het team, passend bij ieders capaciteiten.”

Geurt (Eaton): “Die differentiatie in technici daar kan IoT zeker bij helpen. Met de juiste ondersteuning vanuit IoT kunnen ook operators zonder specifieke opleiding aan de slag met technische taken.”

Zichtbaar maken waar je staat

Jeroen (Techsharks) meent dat organisaties nauwelijks bezig zijn met het ontwikkelen van technici voor industrie 4.0. “Dat maakt technici niet enthousiast voor het volgen van een cursus over industrie 4.0. Het draait echt om het plan voor de lange termijn.”

Alle panelleden vinden dat organisaties allereerst inzichtelijk moeten maken waar ze momenteel staan. Geurt (Eaton): “Je moet de inrichting van de processen inzichtelijk maken. Welke technici, waar willen we heen en welke kansen liggen er met nieuwe technici of zij-instromers.” Jeroen (Techsharks) vulde aan: “Als je ervoor kiest om te ontwikkelen naar industrie 4.0, moet je elke maand met je mensen om tafel om te zien waar zij met jou als organisatie naartoe willen. Vertel een goed verhaal en maak de stip aan de horizon helder.”

En waar staan over vijf jaar? Jeroen (Techsharks): “Hopelijk zijn er veel tevreden technische werknemers. Want die blijven langer, zijn in staat om zij-instromers te enthousiasmeren voor het vak en trekken zo ook nieuwe technici aan. Dat draagt uiteindelijk bij aan de oplossing van het tekort.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.