Nieuws
Verslag online ronde tafels op weg naar Pumps&Valves, Solids en M+R

In de aanloop naar de beurzen Pumps&Valves, Solids en M+R op 7 oktober 2021 in Rotterdam Ahoy bespraken we met deskundigen op 8 juli 2021 alvast de trends. Gaat waterstof de energietransitie maken? En hoe kunt u uw assets daarop voorbereiden? En hoe gaat digitalisering de duurzaamheid in food versnellen?

Waterstof bij Pumps&Valves

’s Ochtends was het de beurt aan de ronde tafel rondom waterstof. Mark Oosterveer van iTanks voelde Alice Krekt, directeur van het klimaatprogramma van ondernemersvereniging Deltalinqs en Mathijs Groenewegen, business development engineer bij BP aan de tand. Zij vertelden over de initiatieven waar ze bij betrokken zijn.

CO2-vrij

Zoals H-vision waarin diverse partners samenwerken aan het reduceren van grote hoeveelheden CO2 door het inzetten van waterstof. ‘Overschakeling naar CO2-vrije waterstof op industriële schaal duurt in onze visie nog enkele decennia. Tegelijkertijd is er haast. Er liggen belangrijke klimaatafspraken om de opwarming van de aarde tijdig tegen te gaan en het koolstofbudget in de atmosfeer is beperkt.’

Volgens de visie van H-vision biedt gebruik van CO2-arme waterstof, ook wel blauwe waterstof genoemd al een stap in de goede richting. Bovendien leent deze waterstof zich met name voor hoge temperaturen, dus de procesindustrie.

Zuiverheid

Ook BP ziet mogelijkheden voor waterstof. Het wordt nu al bijgemengd bij diesels en er ligt al heel wat waterstofleiding op het raffinaderijterrein. Hoewel Groenewegen geen uitspraken over precieze data van turnarounds mag doen, gaf hij aan dat gezien de cyclus ongeveer 4-5 jaar duurt en 2030 nog maar negen jaar weg ligt, er zeker een ombouw naar waterstof zal plaatsvinden.

Voor u goed te weten dat het huidige gebruikte grijze waterstof het minst zuiver is. Blauw gaat al een stukje verder en de zuiverheidsgraad van het daaropvolgende groene waterstof ligt alleen nog maar hoger.

Digitalisering in food

’s-Middags schoven Marcel Zevenbergen van Imec, Meyad Brojerdyan van Siemens en Marcel van Haren van FME (zie ook zijn column in PompNL nr.3) aan om de digitalisering in food te duiden.

Imec heeft al veel ervaring in andere sectoren en kan in de food out-of-the-box meedenken hoe al die beschikbare data te duiden. Want daar ligt voor de meeste bedrijven nog wel een uitdaging. Veel zijn nog in een oriënterende fase. Met redenen als door de bomen het bos niet meer zien tot aan krachten vrijspelen om erin te duiken.

U kunt de hele sessies hier terugkijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.