Nieuws

Samenwerking smart industry Nederland en Japan

Samenwerkingsafspraken smart industry tussen Nederland en Japan
Foto: Techniekbeeldbank.nl

Nederland en Japan gaan samenwerken aan het versterken van smart industry in beide landen. Dat kwamen ze overeen tijdens een driedaagse, virtuele handelsmissie. De sector waarin het benutten van innovatieve, digitale technologieën in de industrie centraal staat, biedt beide landen veel kansen op toekomstige inkomsten en banen.

Nederland en Japan

Bijna 600 Nederlandse en Japanse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties namen deel aan de missie. Die stond onder leiding van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en kende als centraal thema digitale economie. Staatssecretaris Keijzer en de Japanse minister Yasumasa Nagasaka (Economie, Handel, Industrie) spraken tijdens de missie over intensivering van de samenwerking bijvoorbeeld op het gebied van sleuteltechnologieën.

Smart industry

Het gesprek markeerde ook de start van de Nederlands-Japanse smart industry dialoog. Dit langjarige initiatief moet bijvoorbeeld gezamenlijk de (productie)kosten terugbrengen van industriële chips. Deze vormen een belangrijke basis voor groei van de sector en ondervinden op dit moment grote schaarste.

Samenwerkingsafspraken

Ook gaan beide landen onderzoeken of toeleveranciers van high tech industrie elkaar kunnen aanvullen. Dit om toeleveringsketens slim te combineren. Japanse bedrijven willen graag samenwerken met Brainport Industries in Eindhoven en 3D Makerzone in de regio Haarlem-Amsterdam.

De missie vormt bovendien de basis voor verdere samenwerking tussen bedrijven in de agrosector. Japans hightechindustrie is sterk in robotisering en sensoren, terwijl Nederland zich wereldleider mag noemen in agrokennis en praktische toepassingen. Tijdens de missie presenteerden bedrijven innovatieve oplossingen in de zuivel-, aardappel- en glastuinbouwsector. Zoals de autonome draaiende kas, een zelfrijzende tractor en plukrobots. 

Fintech

Ook ondertekenden de brancheorganisaties Holland Fintech en Fintech Association of Japan samenwerkingsafspraken. In die snelgroeiende sector ontwikkelen we met digitale technologie innovatieve, financiële producten en diensten. Die vereenvoudigen en versnellen de manier waarop we met geld omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.