Nieuws
Terugkijken Machevo ALV en discussie wereldmarktkansen
Machevo ALV-webinar met v.l.n.r. Trudy van Megen (FDL), Macheov-voorzitter Perry Verberne en Marcel van Haren (FME)

Voorzitter Perry Verberne van Machevo zag kans het officiële gedeelte van de ALV in tien minuten af te handelen. Aanvullend discussieerde hij samen met tafelgasten Trudy van Megen (Feed Design Lab) en Marcel Van Haren (FME) over de ‘groenste stad van de wereld’.

Machevo ALV

De online ledenvergadering 2020/2021 op 21 februari 2021 nam de plaats in van het jaarlijkse, fysieke netwerk-evenement Machevo Connect/Ledenvergadering. Dankzij corona verzamelde Machevo voor de tweede keer digitaal vele belangstellenden.

Na een korte behandeling van de verenigingsformaliteiten (in 10 minuten) voerde voorzitter Perry Verberne een tafelgesprek met twee ‘Captains of Processing’. Trudy van Megen (directeur Feed Design Lab) en Marcel Van Haren (program manager Agriculture, Water & Food bij FME) toonden zich eensgezind. “We mogen de vooraanstaande positie die Nederland wereldwijd inneemt niet verkwanselen.”

Groenste stad van de wereld

Van Megen ziet in de toekomst een productie die flexibeler moet inspelen op de vraag. “In Nederland produceren we al superefficiënt. Nu moeten we nog stappen maken in duurzaamheid.”

Of zoals zowel zij als Van Haren de luisteraars voorhield: “De hele wereld is overtuigd van Nederlands succes. Alleen wij zelf nog niet.”

En het ontbreken van die overtuiging, lijkt of we onze kennis laten wegslippen. Natuurlijk stelt Nederland op wereldniveau niet meer voor dan een stad. ‘Maar we gelden wel als de groenste stad van de wereld.’

Zelfvoorzienend

Van Haren ziet arbeidsmarktveranderingen en technologische veranderingen als robotisering en duurzaamheid.

“Corona maakt dat alle landen ineens zelfvoorziening hoog aanslaan. Dus de landbouwexport zal naar verwachting dalen. Dat biedt ook weer kansen. De toegevoegde waarde van onze export zit in technologie. Kijk maar hoeveel machines we naar China sturen. We doen dus echt iets goed en dat moeten we niet verkwanselen.”

Ook Van Megen benadrukt dat we het moeten hebben van kwaliteit niet het laagwaardig voor de bulk produceren.

U kunt het hele webinar terugkijken. Werkt u in de procesindustrie en wilt u ook meepraten? Dan nodigt Machevo u uit om u bedrijf als lid aan te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.