Nieuws

Samenwerking CCU in FutureCarbonNL

Samenwerking CCU in FutureCarbonNL

FutureCarbonNL wil een mondiaal toonaangevende carbontech-sector opbouwen in Nederland. Hiervoor diende zij begin februari 2023 een projectvoorstel in bij het Nationaal Groeifonds van in totaal ruim 1,4 miljard euro.

FutureCarbonNL

In FutureCarbonNL werken universiteiten, kennisinstellingen, startups, MKB, industrie en het ministerie van EZK en IenW samen. Het einddoel: een fossielvrije samenleving. “We zetten in op een tienjarig programma voor concepten en technieken waarmee we uit CO₂ en CO nieuwe materialen, voeding en brandstoffen kunnen maken”, vertelt Matthias Heinemann, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen. Deze technologieën vallen onder de noemer ‘carbontech’ oftewel Carbon Capture and Utilization (CCU).

CCU

Koolstof zit in bijna al onze dagelijkse producten. Meestal afkomstig uit fossiele bronnen, zoals olie en gas. Daarvan afstappen vraagt om een ander productieproces. Recycling en inzet van biogrondstoffen behoren tot de mogelijkheden maar de hoeveelheden voor de toekomst vragen om meer.

Met een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds kan Nederland kansen verzilveren en de ontwikkeling en demonstratie van carbontech versnellen. Erik Verbrugge, Innovatiemanager Koninklijke Vereniging van de Chemische Industrie (VNCI): “Nederland heeft alles in huis om uit te groeien tot koploper. Van excellente wetenschappers, een sterke technologische en chemische industrie die wil innoveren en investeren en we beschikken over groene energie. Bovendien kent Nederland een cultuur van samenwerken tussen wetenschap en het bedrijfsleven.”

Kansen

“Ons innovatieprogramma staat open voor alle partijen uit de private en publieke sector”, vervolgt Verbrugge. “It’s not a closed shop van de indieners van dit voorstel. Het biedt een open en eerlijk platform voor concurrentie tussen de beste ideeën, concepten en benaderingen om de grote uitdagingen samen op te lossen.”

Inmiddels sloten al meer dan vijftig partijen aan maar aanmelden kan nog steeds.

Technologie die bijdraagt aan klimaatverbetering vormt een belangrijk onderdeel van de volgende innovatiegolf. “Door export van technologie, het bouwen van fabrieken en apparatuur en productie met CCU in eigen land dragen bij aan het Nederlandse verdienvermogen”, zegt Martijn de Graaff, manager Industriële Transformatie bij TNO. “In onze ramingen kan dit oplopen tot een bedrag van 2,6 miljard euro per jaar in 2050.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Groeifonds-commissie buigen zich de komende maanden over de voorstellen. Na de zomer neemt het kabinet een besluit over de honorering van de aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.