Nieuws
Duitsland verlengt ambitieuze waterstofstrategie

Met een investering van 338 miljoen uit het Nationaal Groeifonds bouwen topsectoren Chemie, Energie en High Tech Systemen en Materialen (HTSM) samen met industriële partners en kennispartners aan de kansen van waterstof voor de energietransitie en in de groene chemie.

GroenvermogenNL

“Nog niet eerder kende Nederland zo’n groot innovatie- en opschalingsprogramma voor de energie- en de grondstoffentransitie”, stelt Emmo Meijer. Het boegbeeld van de Topsector Chemie ziet samen met alle topsectoren dat waarmaken van de potentie van waterstof samenhangt met investeringen en ambities. Meijer: “GroenvermogenNL biedt nu de mogelijkheid voor Nederland om tot de Europese kopgroep te behoren.”

Waterstofprogramma

Het GroenvermogenNL-programma zet groot in op fundamenteel, toegepast en pre-competitief onderzoek. Maar ook op innovatieve pilot- en demonstratieprojecten en investeren in scholing en menselijk kapitaal. “GroenvermogenNL verzilvert de kansen die waterstof biedt voor Nederland om over te stappen op een duurzame industrie en samenleving”.

De partners van GroenvermogenNL zien de huidige investering als een hele belangrijke eerste stap om mee te bouwen aan een duurzaam energiesysteem, groene grondstoffen en de mondiale waterstofketen.

Cross-sectorale samenwerking

“Uiteindelijk moeten we ons ook in Nederland committeren aan de opschaling van waterstof en bijbehorende grootschalige investeringen”, licht Manon Jansen, boegbeeld van de Topsector Energie, toe. Dat vraagt naast investeringen met geld ook om cross-sectorale samenwerking en een integrale aanpak. Manon: “Vandaar mijn enthousiasme dat drie topsectoren de handen ineenslaan. Samen met onze partners gaan we door te innoveren en op te schalen de kansen van waterstof en groene chemie voor de Nederlandse economie en de energie- en grondstoffentransitie waarmaken.”

Boost

Naast de doelen van de energie- en grondstoffen-transitie, draagt GroenvermogenNL ook sterk bij aan de kracht van ondernemend Nederland. Marc Hendrikse, boegbeeld topsector Htsm: “GroenvermogenNL creëert geweldige kansen voor de toeleverende hightech-maakindustrie op het gebied van elektrolyse, systeemintegratie en materialen. Door technische innovatie te koppelen aan scholing en arbeidsmarkt, zorgt GroenvermogenNL voor een impuls waar zowel samenleving, economie, als bedrijfsleven van profiteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.