
Ziet u het voor u: de ijshockeyspeler zonder beschermende kleding? Geen discussie toch. Dat zou in de industrie ook zo moeten zijn. Dat terwijl werknemers op de werkvloer de PBM’s vaak niet consequent dragen. Mewa roept werkgevers en leidinggevenden op alert en actief in te zetten op een breder draagvlak voor beschermende kleding binnen het bedrijf.
PBM’s
Gooi het op tijdsdruk, een te laag risicobewustzijn of slecht draagcomfort. Maar mensen dragen legio voorbeelden aan waarom ze de PBM’s niet dragen. En dan praten we nog niet eens over psychologische argumenten als ‘de teamcollega’s vinden de PBM’s niet cool dus ik raag het ook maar niet’.
Draag ze!
Beschermende kleding moet steeds conform de geldende normen gecertificeerd zijn. Maar qua draagcomfort en design bestaan er grote verschillen. Michael Ballermann, hoofd Veiligheid op het Werk bij Mewa: “Door moderne hightechstoffen te combineren met ergonomische snits en de kledingstructuur te veranderen, zit beschermende kleding tegenwoordig een stuk comfortabeler. Bovendien kan de gebruiker de beschermende uitrusting afstemmen op de teamlook van het bedrijf.”
De nieuwe generatie PBM’s valt beduidend beter in de smaak bij de werknemers. “Laat medewerkers meebeslissen in het keuzeproces bij beschermende kleding. Dan beseffen ze: Het gaat hier om mij!”
Verplichting en handhaven
Beschermende kleding dragen is verplicht als de risicobeoordeling dat voorschrijft. Maar in de dagelijkse bedrijfsrealiteit valt controleren of iedereen zich aan de voorschriften houdt niet mee. Daarom richt gedragsgeoriënteerde veiligheid op het werk zich op motivatie. Ballermann: “Je moet elke werknemer helder uitleggen wat het nut is van PBM’s. Maak beschermende kleding dragen integraal deel van de bedrijfsveiligheidscultuur.”