Nieuws

Ducam Water Innovator of the Year

Tijdens het project zal het Water Test Network project verschillende Innovation Challenges uitgeven. Eindgebruikers van de watersector (nutsbedrijven, grote industrieën) hebben de mogelijkheid om bestaande waterproblemen voor te leggen waarvoor een oplossing wordt gezocht bij innovatieve MKB-bedrijven. De KMO's zullen deze uitdagingen aangaan in een 'ontmoet de koper'-soort oefening. Innovation Challenge - Genereer waarde uit Brines Voor de nieuwste innovatie-uitdaging is de WTN op zoek naar MKB-bedrijven die technologieën ontwikkelen om waarde te genereren uit pekel. De focus ligt op pekelwater uit drinkwaterproductie, (industriële) afvalwaterzuivering en geothermische sites. Technologieën zouden minimaal TRL 4 moeten zijn. U zult in staat zijn om uw innovatieve technologie te demonstreren in een echte testomgeving. Kmo's, bij voorkeur gevestigd in de Noordwest-Europese regio, kunnen een aanvraag indienen door uiterlijk 15 juni 2021 om 12.00 uur een aanvraagformulier in te dienen . Het Water Test Network (WTN) -project heeft een transnationaal netwerk van testfaciliteiten die door MKB-bedrijven in Noordwest-Europa (NWE) kunnen worden gebruikt om nieuwe producten voor de watersector te testen, demonstreren en ontwikkelen. Op deze manier worden nieuwe innovaties ontwikkeld en wordt de time-to-market versneld.

Het project Ducam won half februari 2021 de verkiezing ‘Water Innovator of the Year’. Wafilin Systems en zetmeel- en eiwitproducent Avebe ontwikkelde samen een membraanfiltratie-installatie om aardappelsap te concentreren zodat eiwitwinning en indamping minder energie kost.

Ducam

Ducam staat voor Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen. De membraanfiltratie op de Avebe-productielocatie in ter Apel zorgt niet alleen voor energiebesparing en CO2-reductie maar impliceert ook waterhergebruik, bijvoorbeeld als proceswater om de aardappel te verwerken.

Avebe maakt met het Ducam-project flinke stappen om de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, aldus Erik Koops van het bedrijf. “Hiermee kunnen we veel water, energie en CObesparen.”

Doorstroming meten

Harry van Dalfsen, oprichter en eigenaar van Wafilin Systems pitchte de innovatie tijdens het online congres Watervisie op 11 februari 2021. Overigens bestond er pas na vier testcampagnes voldoende vertrouwen dat de technologie voldeed. Toen durfde Avebe het aan om de installatie te bouwen. 

“We plaatsten slimme sensoren in het proces waarmee we vervuilingen en doorstromingen meten.  Zo kunnen we het proces waar nodig bijsturen”, vertelde Van Dalfsen. De ontwikkelde technologie leent zich ook voor andere processen, zoals bioraffinage. “De suikerindustrie plaatste al een bestelling voor een demoplant.”

Aangepaste bedrijfsvoering

Weliswaar maakte Avebe gebruik van bestaande technieken en een al eerder gebruikte membraantoepassing maar de totale aanpassing van de bedrijfsvoering geldt als innovatie.

“Het project mislukte ooit totaal en nu vonden we een oplossing die wel werkt.”

Met dank aan het ministerie van Economische Zaken verdient het bedrijf de geïnvesteerde 15 tot 16 miljoen euro in iets meer dan vijf jaar terug.

Finalisten

Medefinalist van de Water Innovator of the Year-prijs Mid Mix trok al de aandacht van menig waterschap. Bij deze van oorsprong Kroatische techniek reageert ontwaterd zuiveringsslib op ongebluste kalk. Daarna resteert een fijn, wit poeder dat kan dienen als bouwstof of kunstmest.

De derde finalekandidaat presenteerde de Mezt-technologie. Hierbij kunnen boeren met elektrodialyse ammoniak en andere grondstoffen uit mest halen. Volgens de ontwikkelaars een mooie oplossing voor het stikstofprobleem en een circulaire mogelijkheid voor landbouwbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.