
Het project Ducam won half februari 2021 de verkiezing ‘Water Innovator of the Year’. Wafilin Systems en zetmeel- en eiwitproducent Avebe ontwikkelde samen een membraanfiltratie-installatie om aardappelsap te concentreren zodat eiwitwinning en indamping minder energie kost.
Ducam
Ducam staat voor Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen. De membraanfiltratie op de Avebe-productielocatie in ter Apel zorgt niet alleen voor energiebesparing en CO2-reductie maar impliceert ook waterhergebruik, bijvoorbeeld als proceswater om de aardappel te verwerken.
Avebe maakt met het Ducam-project flinke stappen om de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, aldus Erik Koops van het bedrijf. “Hiermee kunnen we veel water, energie en CO2 besparen.”
Doorstroming meten
Harry van Dalfsen, oprichter en eigenaar van Wafilin Systems pitchte de innovatie tijdens het online congres Watervisie op 11 februari 2021. Overigens bestond er pas na vier testcampagnes voldoende vertrouwen dat de technologie voldeed. Toen durfde Avebe het aan om de installatie te bouwen.
“We plaatsten slimme sensoren in het proces waarmee we vervuilingen en doorstromingen meten. Zo kunnen we het proces waar nodig bijsturen”, vertelde Van Dalfsen. De ontwikkelde technologie leent zich ook voor andere processen, zoals bioraffinage. “De suikerindustrie plaatste al een bestelling voor een demoplant.”
Aangepaste bedrijfsvoering
Weliswaar maakte Avebe gebruik van bestaande technieken en een al eerder gebruikte membraantoepassing maar de totale aanpassing van de bedrijfsvoering geldt als innovatie.
“Het project mislukte ooit totaal en nu vonden we een oplossing die wel werkt.”
Met dank aan het ministerie van Economische Zaken verdient het bedrijf de geïnvesteerde 15 tot 16 miljoen euro in iets meer dan vijf jaar terug.
Finalisten
Medefinalist van de Water Innovator of the Year-prijs Mid Mix trok al de aandacht van menig waterschap. Bij deze van oorsprong Kroatische techniek reageert ontwaterd zuiveringsslib op ongebluste kalk. Daarna resteert een fijn, wit poeder dat kan dienen als bouwstof of kunstmest.
De derde finalekandidaat presenteerde de Mezt-technologie. Hierbij kunnen boeren met elektrodialyse ammoniak en andere grondstoffen uit mest halen. Volgens de ontwikkelaars een mooie oplossing voor het stikstofprobleem en een circulaire mogelijkheid voor landbouwbedrijven.