Nieuws

Koepelnorm voor rioolrenovatie

Belgisch Limburg opent Vlaams opleidingslabo rioolrenovatie

Op 1 oktober 2020 publiceerde NEN de 7801:2020 ‘Koepelnorm voor rioolrenovatie met behulp van liningtechnieken’.

Liningtechnieken

NEN 7801 geldt voor het ondergrondse inzamel- en transportsysteem voor afvalwater (buitenriolering) onder vrij verval (max. 0,5 bar) en de riolering binnen de perceelgrens voor zover deze deel uitmaakt van de buitenriolering. Repareren, vervangen en verbeteren maken geen deel uit van het toepassingsgebied van deze norm.

Norm rioolrenovatie

Zoals gebruikelijk kwam de norm tot stand met medewerking van adviseurs, producenten, uitvoerende partijen en kennisinstellingen. Ook liggen verschillende buitenlandse (Duitse) praktijkrichtlijnen aan het ontwerp van de renovatie van een riool ten grondslag. Er bestaan ook meerdere CEN- en ISO-normen die op diverse abstractieniveaus dit onderwerp behandelen.

Nationale standaard

Opdrachtgevers, toeleveranciers en dienstverleners van rioolrenovatie uitten de wens om te komen tot een nationale standaard voor rioolrenovatie in Nederland. Dit leidde tot de integrale koepelnorm.

Nadrukkelijk koos de normencommissie om alleen de in Nederland meest toegepaste renovatiemethoden te noemen. Een compleet overzicht van alle renovatiemethoden vindt u in NEN-EN 15885 en in delen van de NEN-EN-ISO 11296 serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.