Nieuws

1:1 Rioolrenovatie een gemiste kans

1:1 Rioolrenovatie een gemiste kans

Bijna een maand geleden organiseerden wij ons webinar ‘Renovatie van rioolgemalen’. Van de 38 deelnemers kwamen de meesten uit het rioolbeheer of van ingenieursbureaus. Ruim tien procent renoveerde al maar zit nog met vragen. Een even groot aantal begint binnenkort aan het uitdagende traject.

Netwerk

Mocht u het webinar gemist hebben, dan kunt u het nog terugkijken. Even voor uw beeldvorming: Er ligt 150.000 kilometer riolering op openbaar terrein in Nederland. Een substantieel netwerk dus. Daarvan gaat 100.000 kilometer naar vaste aansluitingen met zogenaamde vrijevalriolering. In het buitengebied werkt de rioolbeheerder vaak met drukriolering. Sinds de jaren 90 werken we bergbezinkbassins. Daarin blijft het water even staan zodat vaste delen naar de bodem zakken en niet meegaan richting riool. Daarnaast herbergt Nederland nog zo’n 140.000 drukrioleringsunits en 15.000 rioolgemalen.

Rioolrenovatie

Jan Heuvel van Gorman-Rupp werkt al zo’n 30 jaar met rioleringspompen. Hij leidde ons door de geschiedenis van de Nederlandse riolen. Legden we tot 1998 nog gemengde stelsels aan, nu verplicht de overheid een gescheiden hemelwaterafvoer. Logisch met de klimaatveranderingen: soms te veel en soms te weinig water. Maar het plaatst de rioolbeheerder wel voor een aantal uitdagingen. Te veel ondervond u vast al eens toen u straat onderliep. Maar te weinig maakt hem ook niet blij. Want daardoor hoopt vuil in de leidingen zich makkelijker op. Regen zorgde voorheen dat het riool af en toe eens flink doorgespoeld werd.

1:1 Gemiste kans

Maar ook het voorkomen van stank en het voorkomen van ziekteverspreiding staan, zelfs voor corona hoog op het prioriteitenlijstje van de rioolgemaalbeheerder. Heuvel’s stelling: ‘de verblijftijd in de put moet zo kort mogelijk’ leidde naar zijn argumenten waarom hij 1:1 renovatie een gemiste kans vindt.

Hij nam ons nog mee in de mogelijkheden van een bovengronds gemaal en zelfreinigende opstellingen. Kortom, de nieuwe generatie rioolgemalen biedt legio kansen.

Webinar

Toch nog nieuwsgierig? Kijk het webinar dan terug. Jan Heuvel nodigde een aantal belangstellenden na afloop uit om bij hun meest recente project in Zevenaar te gaan kijken.

Overweegt u zelf een webinar te organiseren? Wij kunnen u daarbij helpen. Dus schroom niet en neem contact op met mijn collega Miranda Hissink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.