Nieuws
Bosch Rexroth opent klanten- en innovatiecentrum in Ulm

Bosch Rexroth opende onlangs een klanten- en innovatiecentrum in het Science Park in Ulm. De modelfabriek bevat echte toepassingen en het bedrijf visualiseert hiermee voor belangstellenden de fabriek van de toekomst. Met name op het gebied van automatisering van fabrieken en de elektrificatie van mobiele machines.

Klanten- en innovatiecentrum

“In Ulm brengen we samen wat bij elkaar hoort: klanten en innovaties. Innovaties zijn pas succesvol als ze een oplossing bieden voor de uitdagingen van de klant. Zowel op economisch vlak als op het vlak van duurzaam gebruik van hulpbronnen”, aldus Rolf Najork, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH. Daarnaast hij houdt hij zich bezig met de tak voor industriële technologie en bekleedt hij het voorzitterschap van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG.

Bosch Rexroth klant innovatiecentrum

Digitalisering en elektrificatie

In de modelfabriek demonstreert Bosch Rexroth op ongeveer 500 vierkante meter de mogelijkheden van modulaire en sterk gedigitaliseerde productie. Uitgebreide softwarefuncties en evalueerbare gegevens vormen de basis voor een efficiënter gebruik van machines in de fabriek van de toekomst. Daarvoor schuiven steeds meer functies van de hardware naar de software en doet de digital twin zijn intrede. In de modelfabriek demonstreert het bedrijf hoe machines, systemen en handmatige werkstations met behulp van simulaties worden geoptimaliseerd en omgebouwd.

Naast fabrieksautomatisering concentreert Bosch Rexroth in Ulm zich op de elektrificatie van mobiele machines. Het verder optimaliseren van elektromotoren en inverters volgens de eisen van de klant, gebeurt onder andere met de testbank voor elektrische aandrijvingen. Di kan een piekvermogen van maximaal 830 kW bereiken.

Testen en leren

Tot het klanten- en innovatiecentrum met meer dan 8.500 m² gebouwoppervlakte behoort ook het TechPark. Deze buitenruimte beslaat ongeveer 10.000 m² en bevat werkplaatsen en een testruimte voor elektrisch aangedreven mobiele machines. Hier organiseert het bedrijf ook kantenevenementen in de open lucht.

In de eigen academie leidt Bosch Rexroth medewerkers en klanten op en maakt hen klaar voor Industrie 4.0. In het innovatiecentrum bevinden zich trainingsruimten en -systemen. Hier leren geschoolde werknemers hoe machines en werkstations in een netwerk op te nemen en hoe uit gegevens toegevoegde waarde te creëren. Bijvoorbeeld om de energie-efficiëntie in fabrieken te optimaliseren.

Bosch Rexroth opent klanten- en innovatiecentrum in Ulm

Samenwerkingsvormen

In het klanten- en innovatiecentrum werken nu ongeveer 200 mensen uit 18 landen (25 procent vrouwelijke ontwikkelaars). Naar verwachting zal het aantal werknemers in Ulm in 2022 tot 250 stijgen. Bijna alle banen houden verband met elektrificatie, digitalisering en software. Verder werkt het centrum intensief samen met klanten in cross-functionele teams en start-ups binnen de Bosch Groep en in de regio Ulm.

Het bedrijf koos bewust voor Ulm. “De verbindingen voor klanten, partners en werknemers zijn heel goed en de status als wetenschapsstad maakt een nauwe interactie mogelijk tussen de industrie en universiteiten, hogescholen en startende bedrijven”, benadrukt Dr. Marc Wucherer, lid van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG en verantwoordelijk voor Sales.

Vanaf het allereerste begin kozen de ontwerpers van het innovatiecentrum in Ulm voor duurzaamheid en samenwerking met regionale leveranciers en bouwmaterialen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.