Nieuws

Top9 overnames 2020

Overzicht met negen overnames 2020

Wat een gek jaar he? Maar pompenleveranciers leken drukker dan ook. Een aantal deed ook nog goede overnamezaken. We zetten onze top9 voor u op een rij.

Wilo

We noemen de top9 in willekeurige volgorde.

Met de overname van GVA en Merrem & LaPorte Collignon verbreedt Wilo het productaanbod en haalt het bedrijfspecialistische kennis op het gebied van waterzuivering in huis. Johan de Bleecker, managing director van Wilo België en Luxemburg: “Waar Wilo tot voor enkele jaren bekendheid genoot als producent en leverancier van pompen voor verwarming en koeling, als partner voor OEM’ers en de industrie, speelt het groeiende portfolio voor watermanagement een steeds grotere rol. De eerdere overname van GVA, specialist op het gebied van beluchtingssystemen, voortstuwers en mengers, kreeg in Nederland nog meer betekenis door de recente overname van Merrem & LaPorte Collignon.

Waterspecialist

Merrem & LaPorte Collignon met vestigingen in Zaltbommel en Vilvoorde (B.) startte in Nederland in 1996 en specialiseerde zich op het gebied van water en waterbehandeling. In 15 jaar tijd ontwikkelde het bedrijf zich tot specialist met uitgebreide (afval)waterknowhow waarvan meer dan 500 (inter)nationale referenties profiteren. Ook tal van Waterschappen vertrouwen op de expertise van het bedrijf terwijl het bedrijf daarnaast als partner optreedt grote aannemers.

De Nederlandse Wilo-vestiging telt nu vier pijlers: Building Services; OEM; Industrie en Watermanagement

Inventflow

Nr.2 in onze top9 is Inventflow. Dat nam op 1 juni 2020 vallenalle activiteiten van Joop Schuurman voor Hovap- en Keystone-producten over. De bedrijven werkten al langer samen maar sinds 1 juni 2020 wikkelt Inventflow alle aanvragen en bestellingen van Hovap- en Keystone-producten af. Joop Schuurman blijft betrokken als adviseur bij de activiteiten van Inventflow op dit gebied. Inventflow garandeert continuïteit van de Hovap-kleppen met een uitgebreide (standaard)voorraad en 24/7-service.

Grundfos

Pompfabrikant Grundfos tekende onlangs een overeenkomst voor de overname van het Deense Eurowater, specialist in waterbehandeling. Beide bedrijven hanteren dezelfde filosofie en richten zich op innovatie, hoogwaardige producten en toegevoegde waarde. Ze delen ook een klantgerichte aanpak. Eurowater bedient vooral de industrie en de openbare sector.

Aandrijfspecialist

Maar niet alleen in pompenland wisselden bedrijven van eigenaar. Ook in aanverwante zaken sloegen bedrijven de handen ineen. Zo behoort IHC Fundex Equipment BV, voorheen van IHC IQIP sinds 30 oktober 2020 tot Hydrauvision. De overname impliceert een belangrijke uitbreiding in de civiele markt

Fundex Equipment ontwerpt, produceert en levert wereldwijd multifunctionele funderingsmachines voor bedrijven in de civiele markt. Daarbij voorziet het bedrijf uit Goes ook in aanverwante accessoires zoals hydraulische aggregaten. Op het gebied van inkoop, service, engineering en elektrificatie vertonen de bedrijven veel overeenkomsten.

Drie Doedijns-onderdelen naar Vydraulics

De Belgisch/Nederlandse Vydraulics Groep nam drie onderdelen van Doedijns Group International (DGI) over. Naast Doedijns behoren Sypack en Koppen & Lethem nu tot Vydraulics. Doedijns houdt zich bezig met systeemoplossingen op het gebied van hydraulica en levert hoogwaardige, hydraulische, pneumatische en elektromechanische aandrijfcomponenten. Sypack biedt brandstofvulsystemen voor helikopters aan. En Koppen & Lethem levert hoogwaardige, hydraulische en elektromechanische aandrijfcomponenten

Met de overname onderschrijft de Vydraulics groep zijn missie om totaaloplossingen voor systemen, componenten en service op het gebied van bewegings- en besturingstechnologie en processystemen te bieden.

Walter Grondrom

Rubix Duitsland nam eind april 2020 het in Keulen gevestigde Walter Gondrom GmbH & Co. KG en de daaraan verbonden bedrijven over. Grondrom levert vloeistoftransportproducten en -diensten, zoals technische slangen, fittingen en toebehoren. De media variëren van vloeistoffen en poeders tot aan allerlei andere gevaarlijke stoffen in tank- en silo-voertuigen. Het bedrijf biedt een volledig assortiment van merken in deze categorie. Dat inclusief het eigen merk Silgon met koppelingen tot aan kleppen.

H. Essers

Transporteur H. Essers nam aan het eind van deze zomer het Noors-Franse Tank Management over, een specialist in vloeibare bulk. Daarmee versterkt de Belgische, logistieke speler zijn positie in dat segment. Met de overname van twee jaar geleden van Huktra verkreeg het al 900 speciale ‘isotanks’ om chemicaliën te transporteren. Die isotanks hebben dezelfde afmetingen als standaardcontainers en kunnen zowel op vrachtwagen als op schip en trein.
Het recent toegevoegde, Noorse familiebedrijf beschikt over 800 tanks voor vloeibare bulk.

“Zo krijgen we meer dekking, belangrijk om echt grote klanten zoals Bayer of Basf binnen te halen”, legt CEO Gert Bervoets uit. “Die werken niet graag met meerdere partners op verschillende bestemmingen. Ik sluit daarom niet uit dat we nog overnames doen.”

H. Essers houdt zich voornamelijk bezig met hoogtechnologische logistiek van geneesmiddelen, chemische stoffen en diefstalgevoelige goederen, zoals sigaretten en sportschoenen. Daarvoor beschikt het over een miljoen m2 IT-gestuurde magazijnen in heel Europa. Gekoeld, aangepast aan de strenge Seveso-normen voor de chemie en streng bewaakt vanop afstand. Het bedrijf verzorgt inmiddels ook het transport van het Covid19-vaccin.

Raffinage-installatie

Neste nam de Rotterdamse raffinaderij van Bunge Loders Croklaan over. Deze raffinaderij bevindt zich naast de bestaande bioraffinaderij van Neste. Hij bestaat uit een voorbehandelingsingsinstallatie, een tankpark, steigers en een pijpleidingverbinding naar het terrein van de nieuwe eigenaar. De overgang vindt plaats in fases zodat Neste eind 2024 volledig kan beschikken over de voorbehandelingscapaciteit.

Het aangekochte bedrijf voorziet in de voorbehandelingscapaciteit en logistieke infrastructuur om de steeds complexere afval- en reststoffen te verwerken en ondersteunt de verdere groei van de productiecapaciteit na 2023.

Instrumentatie

Atal uit Purmerend behoort sinds 20 juli 2020 tot de Hitma Groep B.V. (Uithoorn), eigendom van Indutrade. Instrumentatieleverancier Atal zal als zelfstandig bedrijf onder de eigen bedrijfsnaam blijven opereren. Het vormt een aanvulling op het productaanbod van Hitma Instrumentatie.

Atallevert monitoringsystemen, datarecorders, hoogwaardige sensortechnologie en instrumenten voor een grote diversiteit aan applicaties. Zo gebruiken kopers de producten voor meting en registratie van luchtkwaliteit, processignalen, energieparameters, COen water- en gasdruk. Het bedrijf verhuurt en (her)kalibreert ook meetinstrumenten.

De instrumentatie vindt zijn weg naar wetenschappelijke doeleinden, binnen de ICT of voor metingen in het kader van de Haccp- en GLP/GMP-regelgeving. De sectoren variëren van voedingsmiddelen- en procesindustrie tot aan (ziekenhuis)laboratoria.

Moederbedrijf Indutrade Benelux nam begin 2020 al aandrijf-en besturingstechniekbedrijf Variodrive over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.