
De cijfers van het CBS over het producentenvertrouwen stegen in december 2020. Oordeelde in november de industriële ondernemers de economie nog met -3,8 in december 2020 ligt dat op -0,4. Volgens het instituut ook meteen de hoogste stand na maart van dit jaar, oftewel pre-corona.
Vertrouwen
Het gemiddelde vertrouwenscijfer van de afgelopen twintig jaar bedraagt 0,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Vanaf april 2020 winnen de negatief gestemde ondernemers. Eigenlijk: wonnen. Want in december verbeterde het oordeel van producenten over de verwachte bedrijvigheid dus. Ook waren ondernemers voor de zevende maand op rij minder negatief over de orderportefeuille.
Producenten
Ondernemers zien hun productie de komende tijd stijgen en maken zich minder zorgen over de voorraden gereed product. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt, wint wel van het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.
In vrijwel alle onderscheiden branches verbeterde het vertrouwen. Bij de ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie meer dan die in de voedingsmiddelenindustrie.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in oktober 3,7 procent lager dan in oktober een jaar ervoor. Daarmee is dat de kleinste krimp na mei 2020, toen de productie ruim 12 procent lager lag dan een jaar eerder.
Duitse industrie
Duitsland vormt een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) verbeterde in december voor de achtste maand op rij. Zowel de stemming over de huidige bedrijvigheid als de verwachting over de komende maanden was positiever (De tabel van het VDMA vertoont gelijkenis met die in Nederland). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis (het Duitse CBS) in oktober met ruim vier procent in vergelijking met een jaar eerder.