Nieuws
Techniek Nederland Vrouwen kunnen tekort aan vakmensen oplossen
Foto: techniekbeeldbank

Nog maar drie procent van de technische vakmensen in Nederland is op dit moment een vrouw. De brancheorganisatie Techniek Nederland roept daarom meisjes op om voor technische opleidingen te kiezen. “Als we het aandeel vrouwen in de technieksector kunnen optrekken tot 20 procent, lossen we het tekort aan vakmensen op”, zei voorzitter Doekle Terpstra op 15 april 2021, de zogenaamde Girls Day.

Techniek Nederland

Het tekort aan loodgieters en andere mensen met een technische opleiding neemt duizelingwekkend snel toe in ons land. In vijf jaar tijd verdubbelde dat van achthonderd naar zestienhonderd, liet Techniek Nederland eerder al weten. Vrouwen vormen de sleutel denkt de organisatie. Het gaat al wel de goede kant op. Tussen 2013 en 2020 verdriedubbelde het aantal meisjes dat zich inschreef voor de mbo-opleiding installatietechniek naar 936 ingeschrevenen.

Maar dat kan nog beter, vindt Terpstra. “In het onderwijs gebeurt het. We moeten jongens én meisjes duidelijk maken dat van alle sectoren de installatiebranche waarschijnlijk het beste loopbaanperspectief biedt. Voor meisjes zijn er kansen als installatiemonteur maar óók als adviseur, ontwerper en data-analist”, zegt hij.

Vrouwen

De meeste vrouwen in technieksector werken nu nog in administratieve functies. Terpstra wil dat vrouwen binnen de technieksector zich meer heroriënteren. Op dit moment werken er 14.500 vrouwen in de sector maar de meesten in administratieve of communicatieve functies. Terpstra hoopt dat er meer vrouwen in de echt technische beroepen aan het werk gaan. “We moeten de zichtbare en onzichtbare barrières wegnemen. Voor meisjes met belangstelling voor een technische opleiding én voor vrouwen die binnen een technisch bedrijf aan de slag willen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.