Nieuws
Biobased verpakkingen voor het waterleidingsysteem

Een consortium van zes partijen onderzoekt in de eerste helft van 2021 hoe biologisch afbreekbare verpakkingen het waterleidingsysteem kunnen verduurzamen. Op 15 april 2021 overhandigde Jo-Annes de Bat symbolisch de subsidiebeschikking aan Kathleen Metz. De laatste is directeur van projectleider Prince Kunststof Infra in het kader van het investeringsprogramma ‘Zeeland in Stroomversnelling’.

Circulair

“Dit project past uitstekend bij de Zeeuwse ambities om de economie duurzamer te maken en circulaire innovaties te faciliteren”, zegt de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Met ons investeringsprogramma stimuleren we innovatie, bundelen we kennis en bevorderen we samenwerking binnen en tussen sectoren. Zo versterken we de Zeeuwse economie.”

Biobased verpakkingen

Koppelingen voor nieuwe waterleidingen in de grond zitten nu nog in plastic folie. Niet duurzaam, onhandig, tijdrovend en duur. De gebruiker moet het voor plaatsing verwijderen en daarna afvoeren.

In het project ‘Duurzame verpakkingen voor het waterleidingsysteem’ onderzoeken zes projectpartners verpakkingen van biobased plastic. In tegenstelling tot fossiele verpakkingen kan de biobasedvariant in de grond achterblijven. Bovendien beschikt naar verwachting deze biobased folie over betere eigenschappen dan zijn petrochemische tegenhanger. Denk aan een hogere UV-bestendigheid. Dat biedt voordelen bij het bovengronds opslaan van de leidingen.

In de eerste helft van dit jaar loopt een haalbaarheidsstudie. Bij gebleken succes volgt een demonstratieproject en vervolgens kan de biobased verpakking breed de markt op. Voor waterleidingen maar op termijn ook voor gasleidingen. En niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Projectpartners

Het consortium bestaat uit: Prince Kunststof Infra uit Tholen; Isiflo uit Noorwegen; de Aalberts groep uit Utrecht; Kiwa uit Rijswijk; Green Chemistry Campus uit Bergen op Zoom;  en via de Campus is ook Hogeschool Zeeland betrokken. Samen treden zij in dit project op als kennispartner. Maar ook Brabant Water uit ’s-Hertogenbosch en Dnwg Zeeland behoren tot het consortium waarbij de laatste vooral als observator deelneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.