Nieuws

Oud merk BenBits nieuw leven ingeblazen

Oud merk BenBits nieuw leven ingeblazen
Foto: Yvonne van Apeldoorn

Toen investeerder Nederlands MerkGoed de chocolade-ondernemer Arthur Dontje van Dobla in Heerhugowaard benaderde om het merk BenBits nieuw leven in te blazen, schoof die zijn zoon Milan (27) naar voren. Nu staat er in een apart gedeelte van het bedrijf een proceslijn waar plasticvrije, natuurlijke kauwgom van de band rolt. Milan duidt tijdens een rondleiding bij de officiële opening op 14 juli 2022 de uitdaging van de schildpadjes.

Oud merk met nieuw imago

Ondanks zijn leeftijd en enthousiasme ging de kauwgommaker niet over een nacht ijs. Was BenBits ooit de eerst suikervrije kauwgom nu vormt de plasticvrije en duurzame fabricage het uithangbord.

Milan bedenkt samen met patissier Bart de Gans alle smaken. Milan: “Tot nu toe zijn dat Fresh Spearmint en Smooth Peppermint maar Bart staat te trappelen om er meer te maken. En het gebruik van natuurlijke gom waar ook de mineralen uitgewassen zijn, geeft de kauwgom het predicaat ‘natuurlijk’ en plasticvrij.”

Er loopt per week zo’n 300 kilo van de band dat elders wordt verpakt in plasticvrije zakjes van 12 stuks.

Productieproces

Het produceren gaat zoals het een ‘nieuweling’ betaamt met vallen en opstaan. Vooral de doorvoersnelheid en de vorm vragen aandacht, legt Milan uit. Want de snelheid van de band blijkt cruciaal om de mat met schildpadjes niet voortijdig te laten breken. Want dat is de vorm die Milan bedacht. “Dat geeft naar mijn idee de meest duurzame uitstraling.”

Een uitdaging want het stansen kan niet door en door gebeuren en moet tot op 1/10 mm om plakken van de vormen te voorkomen. Aan het eind staan een draaiende trommel en een trilzeef die de schildpadvorm eruit halen. Het snij-afval wordt uiteraard hergebruikt.

Duurzaam

De ‘snelle’ jongen, Milan was voorheen autocoureur dwingt zich dus in een traag keurslijf. Maar de onlangs gehouden audit telde slechts een verbeterpuntje dus het bedrijf lijkt op de goede weg. En het product ligt inmiddels al in diverse winkels.

Oud merk BenBits nieuw leven ingeblazen
Milan Dontje (links) overhandigt Irene Dros van de Plastic Soup Foundation de eerste schildpadjes uit. (Foto: Yvonne van Apeldoorn)

Om het duurzame nog meer te benadrukken, omarmt het bedrijf de Plastic Soup Foundation. Irene Dros mocht namens hen bij de opening de eerste schildpadjes in ontvangst nemen.

Van racen naar schildpadjes? Milan lachend: “Ja misschien wel een beetje overcompensatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.