Nieuws
Mkb-partners gezocht voor projecten duurzame chemie en industrie

De economische seinen staan in ieder geval in onze sector weer allemaal op groen. In maart 2021 verbeterde de stemming onder ondernemers in de industrie en het producentenvertrouwen ging van 0,1 in februari naar 3,4 in maart, aldus het CBS. Merkt u het ook?

Ondernemers positiever

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar lag op 0,2 en ondernemers tonen zich in tegenstelling tot een maad eerder positiever over toekomstige productie en hun orderpositie.

Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7).

Het oordeel over de voorraden gereed product bleef gelijk aan de voorgaande maand.

Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen, overstijgt het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet.

Orderportefeuille

Ook het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht wint het van het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Ook vinden meer ondernemers hun voorraad eindproduct te klein ten opzichte van hen die het als te groot omschrijven.

De producenten in de voeding- en genotmiddelenindustrie tonen zich nu het meest negatief. Dat terwijl we vorig jaar en vorige crises bleven eten en pillen slikken, leek het wel.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in januari 0,6 procent hoger dan in januari 2020. De groei steeg iets boven die van december uit. Toen lag de productie 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. 

Export

Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie tekent ook positieve cijfers op. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) steeg in maart behoorlijk. Zowel het oordeel over de huidige bedrijvigheid als over de toekomstige bedrijvigheid verbeterde. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in januari met ruim drie procent in vergelijking met een jaar eerder.

De export van goederen in het algemeen ligt sinds het najaar weer op het niveau van voor corona. Ook uit de wereldhandelsmonitor van het CPB blijkt dat de wereldhandel eind 2020 weer boven het niveau van begin 2020 lag.

Investeringen

Tijdens de huidige lockdown lag de krimp van het volume van de investeringen in materiële vaste activa lager dan in het voorjaar. In mei 2020 krompen de investeringen met ruim 18 procent, vooral door teruggelopen investeringen in vervoermiddelen. 

De bezettingsgraad van de industrie lag bij aanvang van het eerste kwartaal van 2021 een stuk hoger dan bij aanvang van het tweede kwartaal 2020. Toen bereikte de benutting van machines en installaties het laagste niveau sinds de start van de meting in 1989. Ook oordelen producenten al maanden veel positiever over de toekomstige productie dan in het voorjaar van 2020.

TechBarometer

Bij de onder 700 respondenten uit de technische branche door Rovc uitgevoerde TechBarometer ook positieve geluiden. ‘De technische branche kijkt positief uit naar 2021. Ruim de helft (51%) van de technische bedrijven verwacht dat in 2021 de omzet van zijn organisatie gaat stijgen. Dat tegenover de slechts acht procent die een daling verwacht.’

Uiteraard liet de coronacrisis wel zijn sporen achter. In 2020 zag 27 procent de omzet stijgen, bij 32 procent daalde die. Het jaar ervoor, in 2019, steeg de omzet nog bij meer dan de helft (55%) van de bedrijven en zag slechts negen procent een omzetdaling. Om toekomstige doelstellingen te halen, neemt ruim twee derde (69%) zich voor werkprocessen te optimaliseren. Allereerst om kosten te besparen.

Tekort aan technici

Bovenstaande positieve geluiden bemerken wij ook in gesprekken met de sector. Maar personeelstekort blijft iedereen zorgen baren. Dat blijkt ook uit de TechBarometer waar een meerderheid (54%) het tekort aan technici aangeeft als de belangrijkste ontwikkeling binnen de branche. Bijna vier op de tien (37%) respondenten denkt tevens dat dit kwantitatieve tekort zal zorgen voor een stagnerende groei van de organisatie.

John Huizing, directeur ROVC: “Ondanks dat de coronacrisis ook de technische sector raakte, blijft optimisme de boventoon voeren. Tegelijkertijd uit men zijn zorgen over het blijvende personeelstekort. Het opleiden van personeel biedt hiervoor uitkomst. Door middel van korte trainingen of cursussen kunnen mensen snel functioneel inzetbaar zijn, ook als ze nog geen eerdere technische ervaring hebben. Daarnaast kan bijscholing van huidige technici helpen om hen en daarmee de technische bedrijven, in staat te stellen om mee te bewegen met ontwikkelingen binnen de branche.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.