Nieuws
Nieuwe pijpleiding Fuxys België voor gastransitie

Infrastructuurbeheerder Fluxys Belgium zette eind 2023 het licht op groen voor de aanleg van een nieuwe pijpleiding tussen Desteldonk en Opwijk. Deze pijpleiding zal in eerste instantie de bevoorradingszekerheid van België en de buurlanden vergroten in het kader van de gewijzigde gastromen. Ook vormt het een belangrijke stap in het realiseren van de ambities van Fluxys op het vlak van de energietransitie.

Nieuwe pijpleiding

Het gaat om een eerste, strategische investering voor waterstoftransport in België. Kortom een pijpleiding met een dubbel doel. De nieuwe leiding komt parallel te lopen aan de bestaande aardgasleiding tussen Desteldonk en Opwijk. Hij meet totaal 44 kilometer en de aanleg start maart 2023. Dan kan hij naar verwachting tegen het einde van dit jaar worden opgeleverd.

Het bedrijf noemt het een cruciale uitbreiding van de capaciteit van het Fluxys-netwerk. Dat gebeurt in het licht van de veranderde structuur van de Europese gasbevoorrading. De verdubbeling van de leiding verhoogt de afnamecapaciteit vanuit Zeebrugge met 15 Gwh/h. Het equivalent van de energieproductie van 15 kernreactoren. 

Gastransitie

Fluxys anticipeert op de groeiende hervergassingscapaciteit voor LNG in de terminal in Zeebrugge. Het vermijdt zo dat er een flessenhals ontstaat verderop in het netwerk. Een verhoging van de vervoerscapaciteit van west naar oost staat centraal in de Europese plannen. 

‘Maar de leiding is volledig toekomstbestendig en kan meteen ingeschakeld worden voor het transport van waterstof zodra de markt er klaar voor is.’

Door hetzelfde tracé te gebruiken als de bestaande aardgasleiding, optimaliseert Fluxys het gebruik van de ruimte en beperkt het de impact van de werken tot een minimum. Zo zal Fluxys in samenwerking met Natuurpunt het beperkte, aantal gerooide bomen herplanten in Buggenhout en Herzele. 

Fluxys

Pascal De Buck, CEO van Fluxys: “Met deze investering versterkt Fluxys zijn sleutelpositie binnen het Europese energietransportnetwerk en vergroten we de bevoorradingszekerheid van België en de buurlanden. Het is ook meteen de eerste zichtbare stap in onze ambities op vlak van de energietransitie en de uitbouw van een Europese hub voor waterstof in België.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.