Nieuws

Fluxys overweegt CO2-pijpleiding naar Noorwegen

Fluxys overweegt CO2-pijpleiding naar Noorwegen

De Belgische gasnetbeheerder Fluxys onderzoekt de mogelijkheid om afgevangen koolstof­dioxide van Belgische bedrijven via een onderzeese pijpleiding naar uitgeputte Noorse gasvelden te pompen. Dat meldt De Standaard.

Fluxys

Fluxys en het Noorse energiebedrijf Equinor onderzoeken de bouw van een onderzeese pijpleiding van 1.000 kilometer, van Zeebrugge naar Noorwegen. Via deze pijpleiding moet dan afgevangen CO2 van grote, industriële bedrijven naar Noorwegen gaan. Daar kan het dan definitief opgeslagen. 

Daarmee hoopt de gasnetbeheerder een oplossing te bieden aan de industrie in de Gentse kanaalzone en in de Antwerpse haven. Die wil tegen 2030 hun CO2-uitstoot reduceren. De onderzeese pijpleiding moet tussen de 20 en 40 miljoen ton CO2 per jaar kunnen vervoeren.

CO2 afvoeren

Als het in 2023 haalbare kaart blijkt, mikken de twee bedrijven erop om tussen 2025 en 2030 de pijpleiding daadwerkelijk aan te leggen.

Er wordt ook nog naar een alternatief gekeken om de CO2 van de Antwerpse havenindustrie per schip naar de haven van Zeebrugge te vervoeren.

In de Antwerpse haven ligt er met het Antwerp@C-project al een plan om vloeibare CO2 per schip te transporteren. Een plan waar naast Fluxys grote industriële bedrijven uit de haven, als de BASF, Ineos, Borealis, TotalEnergies en Exxon aan meedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.