Nieuws
Leidingsystemen goedgekeurd voor waterstoftoepassingen
Het Megapress G en Profipress G persfittingsysteem en de soldeerfittingen van Viega zijn geschikt voor waterstoftoepassingen conform GASTEC QA Keuringseis 214. (foto: Viega)

Met de energietransitie in volle gang komen er meer en meer kansen om energiesystemen met behulp van waterstof duurzamer te maken. Viega speelt hierop in met verschillende leidingsystemen die voldoen aan de Gastec QA  Keuringseis 214 voor waterstofgas.

Waterstoftoepassingen

Bij verbranding van waterstof komt alleen maar water(damp) vrij. De productie ervan vraagt niet meer dan water en (duurzame) elektriciteit. Deskundigen bestempelen waterstof als alternatieve energiedrager in plaats van gas voor verwarming van gebouwen. De aanpassing van de bestaande aardgasinfrastructuren kan relatief eenvoudig. De componenten in dat netwerk moeten hiervoor wel voldoen aan de Gastec QA Keuringseis 214 ‘Geschiktheid voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas’. De keuringseis wordt door Kiwa gebruikt als basis voor afgifte en onderhoud van het Gastec QA – Waterstofgas Certificering certificaat. Componenten die over dit certificaat beschikken, lenen zich voor bijmenging tot en met 100 procent waterstofgas.

Leidingsystemen

Viega biedt verschillende leidingsystemen die voldoen aan de Gastec QA Keuringseis 214. De leidingsystemen lenen zich daarmee voor toepassing in leidingnetten voor waterstofgas.

Tot de betreffende leidingsystemen behoort het koperen Profipress G-programma, speciaal ontwikkeld voor gastoepassingen. Het onderscheidt zich met de kleur geel: gele markering, geel Hnbr-dichtelement, de gele verpakking en de gele punt van de SC-Contur. Dat laatste verduidelijkt niet-dichtheid bij de dichtheidstest van niet-vastgeperste fittingen.

Persen

Verder voldoet ook het dikwandig stalen Megapress G leidingsysteem aan de Keuringseis 214. Met Megapress G voor gasinstallaties kunnen dikwandig stalen buizen van ½ t/m 2 inch worden geperst. Dat maakt laswerk in gasinstallaties overbodig en elimineert alle negatieve neveneffecten. De gebruikte perstechniek maakt Megapress G 60 procent sneller dan lassen en 100 procent brandveuiliger.

Ook de soldeerfittingen bestempelt de fabrikant als geschikt voor bijmenging tot en met 100 procent waterstofgas overeenkomstig Keuringseis 214. Deze fittingen uit brons en koper voor koperbuizen worden geleverd in diameters van 12 t/m 54 mm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.