Nieuws
Hydrohub MegaWatt Test Center naar verwachting mei 2023 in bedrijf

Met Hydrohub MegaWatt Test Center (HMWTC) willen partijen een open innovatie-infrastructuur ontwikkelen voor het testen van waterelektrolysetechnologie op industrieel relevante schaal.

Hydrohub MegaWatt Test Center

Na de bouwstart in april 2021 bij EnTranCe – Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool in Groningen kwam in november 2022 de mededeling dat alle apparatuur er staat. Na voltooiing van de ingebruikstelling, naar verwachting mei dit jaar kunnen bedrijven de faciliteit gebruiken voor praktijktests op schaal.

Naast initiatiefnemer ISPT en de Hanzehogeschool werken TNO, Shell, HyCC, Yara, Gasunie, PlugPower, Groningen Seaports, Rijksuniversiteit Groningen en Yokogawa mee. Centraal staat de transitie naar een CO2-neutrale, circulaire economie in 2050.

Besturing en standaardisatie

Het systeem werkt met de Proton Exchange Membrane (PEM) Electrolyser en Alkaline Electrolyser (AE) units en werd modulair opgebouwd. Het voldoet aan NAMUR’s Modular Type Package (MTP) en de Open Process Automation Standard (O-PAS™).

Yokogawa leverde engineering en knowhow voor toezichtregeling en procesveiligheid. Bovendien vergrootte het bedrijf zijn kennis en begrip van de geavanceerde besturing van het geïntegreerde systeem, met name de efficiënte ramp-up en ramp-down van het systeem en de veilige werking bij lage belasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.