Nieuws

Bent u klaar voor waterstof?

Bent u klaar voor waterstof?
Bron: Dit plaatje komt van Installatie.nl die ook al veel aandacht beste(ed)den aan waterstof.

Donderdag 26 november 2020 leek het ‘waterstofdag’. Aan het begin organiseerde FHI ‘De Waterstof online kennisdag’ en ’s middags gaf iTanks als gast bij Groningen Seaports een kijkje in de ‘waterstofkeuken’ daar. Wist u dat we al maximaal 20 procent bij kunnen mengen en dat het aardgasnet dat bijvoorbeeld aankan? Uw pompen ook denkt u?

Klaar voor waterstof

Deskundigen zijn het erover eens: voor de energietransitie moeten alle hens aan dek. Dat betekent dat we alle bronnen nodig zullen hebben. Waterstof is er daar een van.

Johan Knijp van DNV GL vertelde over alle waterstofprojecten waar zij al aan meewerken. Zoals PosHydron een demonstratieproject waarin een olie- en gasplatform in de Noordzee centraal staat. En de plannen om waterstof op te slaan in lege olievelden. Samen met Groningen Seaports werkt het bureau aan een groot project om waterstof aan land te maken van op zee gewonnen elektriciteit met windmolens.

Er zijn ook al twee woonwijken in de maak op waterstof. Knijp: “Maar het gaat hard. En alles staat of valt met de infrastructuur.”

Monitoren

We kunnen al 20 procent bijmengen zonder dat de infrastructuur instort. Maar daarna is direct opschalen naar 110 procent economisch rendabeler. De tussenstappen vereisen te veel moeite. Wat denkt u: kan uw proces het al aan?

Een van de volgende sprekers, Sander de Knegt van Tradinco ging daarop in. “Waterstof is kleurloos, geurloos en niet-giftig. Maar de eerste twee eigenschappen maken het moeilijk meetbaar. En het grootste gevaar: licht ontvlambaar en brandt met onzichtbare vlam. Een lastig goedje dus.”

Ook permeabiliteit speelt een rol. Het dringt makkelijk door in bepaalde materialen. Een goud coating voorkomt dat maar elke leek kan verzinnen dat dat een beetje een dure oplossing is. Tradinco heeft inmiddels zoveel ervaring dat ze het voldoende alternatieven kan aandragen.

Eerste test

Een ander spreker, Joost van Parreeren van Flexim Instruments vertelde dat zij samenwerken met DNV GL aan een waterstofontvangstsysteem in een testcentrum in Delfzijl. “Half januari starten de testen en we hopen aan het einde van het eerste kwartaal de eerste resultaten te kunnen delen.”

Grootste moeilijkheid: aardgas clamp on metingen, Flexims specialiteit, gebeuren bij 3-5 bar waar dat bij waterstof ligt op 20-30 bar.

Groningen

En dus sloot de presentatie van iTanks bij Groningen Seaports mooi aan op bovenstaande. Cas König van Groningen Seaports gaf een toelichting op Hydropoort. Daarin werken Amsterdam, Den Helder en zij samen aan de opschaling van waterstof. Het terrein van Groningen Seaports telt iets van 26 partijen, waaronder bijvoorbeeld Avantium en Enexis. Die doen allemaal mee.

Zij worden gesterkt in hun streven door het MacKinsey-rapport van oktober j.l. König: “Daarin constateert het bureau dat je overal iets ziet van waterstof maar dat de keten hier in Groningen het meest compleet is.”

Zij gaan ook graag de discussie aan met Brussel die de Nederlandse elektriciteit nog niet groen genoeg vindt. “Een imagoprobleem waar we aan werken”, aldus König.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.