Nieuws

Op 6 april 2021 publiceerde de Cyber Security Raad (CSR) haar adviesrapport ‘Integrale aanpak cyberweerbaarheid’. Conclusie: er valt nog heel wat te verbeteren. Waternet ondervond dezelfde week de maatregelen voor het niet op orde hebben van zijn cyber security.

CSR-rapport

‘Alleen met een integrale aanpak en meer investeringen voor cyberweerbaarheid kunnen we in Nederland beschermen wat ons dierbaar is’, concluderen de onderzoekers van de CBR.

Ze constateren dat de cyberweerbaarheidsketen in Nederland nu niet op alle punten even sterk is. Hierdoor ontstaan lacunes en gebreken waardoor de cyberweerbaarheid van Nederland op diverse onderdelen zwakheden vertoont. Cybercriminaliteit in Nederland neemt steeds verder toe en de georganiseerde misdaad en statelijke actoren vormen een permanente dreiging.’

De afhankelijkheid van grote buitenlandse marktpartijen groeit en daarmee de dreiging dat we anderen toegang geven tot onze vitale systemen en data.

Waternet

En dat overheidsinstanties de situatie serieus nemen, bewees de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die Waternet onder verscherpt toezicht stelde. De cyberveiligheid lijkt niet op orde zodat een cyberincident de kwaliteit van het drinkwater in gevaar kan brengen. Er gebeurde nog niets maar ILT monitort of de organisatie bestuurlijk en organisatorisch alles op de rit kan krijgen om cyber security uit te sluiten.

Toevallig ging het nu over Waternet maar nam u uw cyber-security-policy al (weer) eens onder loep? We publiceerden er al eens over naar aanleiding van de PPA-dagen-sessies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.