Nieuws

Digitalisering optimaliseert procesinstallaties

Digitalisering optimaliseert procesinstallaties
Peopleshooting Okt/Nov 2017, vom Kunde: Franziska Fried, Anna Feinleb, Marc Pfaumann

Dashboards van Festo visualiseren omstandigheden van de installatie. Hun Vtem bestaat uit gescheiden hardware en gebruikerssoftware. Het bedrijf vergelijkt het concept met de smartphone die via apps verschillende functies biedt op een gestandaardiseerd hardwareplatform.

Digitalisering

Vtem maakt het met zogenaamde Motion Apps mogelijk om via apps 50 verschillende pneumatische toepassingen uit te voeren. Hiermee verdwijnt de kloof tussen standaardisatie en flexibiliteit en beschikt de gebruiker over een combinatie van een mechanisch systeem, elektronica en software. Ventielterminaltechnologie met piëzo-technologie vormt de basis en wordt uitgerust met extra sensoren. Apps voor bijvoorbeeld eindpositiedetectie voor aan/uit-proceskleppen maken een eind aan de noodzaak van extra componenten. Andere voorbeelden zijn de apps ‘ECO-beweging’ en ‘Diagnose lekkage’.

Persluchtverbruik

Vaak overdimensioneert de ontwerpingenieur pneumatische aandrijvingen voor een installatie. Dat geeft de aandrijvingen meer koppel en kracht dan nodig voor de daadwerkelijke werkslag. De Motion-app ‘ECO-beweging’ beperkt het daardoor toegenomen verbruik van perslucht en kan de druk in de aandrijving verlagen tot het voor de toepassing minimumvereiste. Volgens de fabrikant kan dit oplopen tot een besparing van 50 procent.

Lekkagediagnose

Met de Motion-app ‘Diagnose lekkage’ detecteert de gebruiker lekkages zonder de productie te onderbreken. Voorgedefinieerde drempelwaarden ondersteunen preventief onderhoud.

Procesinstallaties optimaliseren

Met de dashboards en de IoT-gateway CPX-IOT van Festo detecteert de gebruiker onregelmatigheden in een vroeg stadium. De kant-en-klare, voorgeconfigureerde dashboards van Festo vereisen geen extra programmering of installatie van software. De gegevens verbeteren de operationele transparantie voor productiemanagers en operators.

Operators kunnen de procesbesturingssystemen van hun fabriek met verschillende locaties vergelijken en mogelijkheden voor energiebesparing identificeren. Zij kunnen de gegevens op elk moment opvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.