Nieuws
Techniekpactmonitor toont de trends op de arbeidsmarkt
Een bedrijfsbezoek in combinatie met een gastles vormt een ideale manier om leerlingen te laten kennismaken met het echte werk. Deze vmbo-klas krijgt ‘acces all areas’ bij een afvalenergiecentrale. Doe-activiteiten maken een bedrijfsbezoek extra boeiend. Foto: Techniekbeeldbank.nl

Onlangs publiceerde het Nationaal Techniekpact de meest recente cijfers in de jaarlijkse update van de Techniekpactmonitor. Hoe staat het ervoor met de keuze voor techniek in het onderwijs? En wat wenst de arbeidsmarkt?

Techniekpact

Zeven jaar geleden sloten ruim 60 partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en bij de overheid het Nationaal Techniekpact. Het doel: het verbeteren van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector en daarmee het tekort aan technisch personeel terugdringen. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat ze niet ontkomen aan adequaat inspelen op de dynamiek van de arbeidsmarkt. Het Techniekpact ziet resultaten maar er blijft nog genoeg te wensen op verschillende thema’s.

Trends

Het aantal personen met een technisch beroep groeide de laatste jaren flinke. Tussen 2013 en 2019 steeg dat percentage met 13 procent. In aantallen kwamen er sinds 2013 187.000 personen met een technisch beroep bij. Het totaalaantal bedroeg in 2019 1.582.000 personen.

Het aantal vrouwen met een technisch beroep groeit sneller dan het aantal mannen. In 2019 nam het aantal vrouwen in een technisch beroep met negen procent toe ten opzichte van 2018. Waar het aantal mannen in diezelfde periode slechts met drie procent steeg.

Onderwijskant

In het hoger onderwijs steeg het aandeel technisch gediplomeerden van 25 procent in 2017/18 naar 26 procent in 2018/19. In het mbo nam dat aantal over diezelfde periode toe van 28 procent naar 29 procent. Aan de andere kant daalde de instroom in technische profielen en studies licht. Bij het vmbo (bb/kb/gl) daalde dat cijfer van 20 procent naar 19 procent tussen 2018/19 en 2019/20. In vmbo-TL daalde het aandeel betatechnisch gediplomeerden het laatste jaar ook met een procent van 41 naar 40. Bij havo/vwo koos nog maar 48 procent (voorheen 49 procent) van de leerlingen voor een N-profiel.

Inmiddels signaleren zowel mbo als hoger onderwijs een dalende trend (beide – een procent: van 29 in 2018/2019 naar 28 procent in 2019/2020) van het aandeel instromende studenten in (beta)technische opleiding.

Enthousiasmeren

We horen vaker dat vroeg enthousiasmeren helpt. Neem een voorbeeld aan André Kuipers: 17.000 leerlingen en leerkrachten woonden al een lezing van hem bij. Los van alle presentaties die hij buiten het onderwijs houdt. De mensen hangen aan zijn lippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.