Nieuws

Den Helder startpunt voor meer waterstofproductie

Den Helder als startpunt voor grootschalige waterstofproductie

H2Gateway wil een faciliteit ontwikkelen voor de centrale productie van ongeveer 0,2 megaton blauwe waterstof per jaar voor de industrie. Dat staat equivalent met tussen de 500 en 550 ton waterstof per dag. Een rapport geeft nu de mogelijkheden aan van Den Helder als startpunt.

Den Helder

In het samenwerkingsverband H2Gateway werken bedrijven en overheden samen. Zij verkennen nu de mogelijkheden om op grote schaal en gecentraliseerd blauwe waterstof te produceren. Zoals in het door hen geïnitieerde rapport ‘Poort naar een CO2-vrije waterstofeconomie’.

Kees Visser (wethouder Den Helder): “Eerder dit jaar sloten wij een Regio Deal met het Rijk. Daarin neemt waterstof ook een prominente rol in. Het rapport toont de mogelijkheden van grootschalige productie van blauwe waterstof op korte termijn en tegen relatief lage kosten in de haven van Den Helder.”

Waterstofproductie


De kern van het rapport draait om de gecentraliseerde productie van blauwe waterstof. Het eindpunt groene waterstof staat of valt met schaalgrootte.

Kees Visser: “Op korte termijn krijgen we de productie van groene waterstof onvoldoende op stoom. Op langere termijn lukt dat alleen als we nu starten met blauwe waterstof. Blauw treedt hierin op als transitiebrandstof. Het baant de weg voor de productie van groene waterstof. Die komt in de toekomst bijvoorbeeld van de windparken op zee. Daarvan zullen er een aantal in onze regio verrijzen.”

Landelijke samenwerking


Samenwerking met andere locaties in Nederland waar waterstoffaciliteiten kunnen komen, vinden de bestuurders en betrokkenen essentieel. Edward Stigter (gedeputeerde van Noord-Holland): “Het potentieel verdienvermogen van de waterstofeconomie is groot. Als de geschikte locaties in Nederland samenwerken kunnen we, met behulp van de reeds aanwezige gasinfrastructuur bij Den Helder, in Europa marktleider worden en de backbone voor waterstof realiseren.”

In H2Gateway werken de provincie Noord-Holland, de gemeente Den Helder, New Energy Coalition, GasTerra, Gasunie, NAM, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Port of Den Helder samen. Zij willen een impuls geven aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.