
Twee weken geleden noemde Mathijs Bouman in het FD (20 mei 2023) onze arbeidsmarkt een succes. Tja, ik hoor u zeggen: niet als je technisch personeel zoekt. En wat te denken van de nieuwste generatie. Hoe krijgen en houden we die dan binnenboord? Dat probeerde Talitha Muusse te duiden.
Arbeidsmarkt
Allereerst even Boumans uitspraak duiden, voor diegenen die het FD niet lezen. Het gaat er volgens Bouman om dat steeds meer mensen een productieve plek vinden. Zowel ouderen (AOW’ers) als jongeren gingen meer werken. ‘Vergeleken bij tien jaar geleden steeg de participatiegraad bij alle leeftijden. Er wordt veel geklaagd over ‘mismatch’ tussen opleiding en beroepseisen, leeftijdsdiscriminatie en ‘doorgeschoten flex’ maar uiteindelijk vinden steeds meer mensen een productieve plek.’ Bouman vervolgt: ‘Het idee dat er nog arbeidsreserves zijn die we makkelijk kunnen aanboren, is fictie. Bedrijven die willen groeien, zullen vol moeten investeren in arbeidvervangende technologie.’
Iemand nog bang dat robots ons werk overnemen?
Demografisch
Een week later zat ik bij een presentatie van oud-Op1-presentatrice Talitha Muusse (31). Met een vader waar ze twee generaties mee scheelt, filosofeerde zij over de vorming van de jeugd. Voor de vooral grijsharige bezoekers heel veel herkenning. Want zeiden uw ouders ook niet over u daar komt niets van terecht? Kijk alelen al eens naar gezinssamenstelling hiel Talitha de zaal vol. Haar vader behoorde tot een gezin met veel kinderen en aan tafel mochten ze niet praten. De laatste decennia met kleinere gezinnen staat het kind centraal. En we doen niets anders dan onze kinderen mondiger te maken en ze vooral hun mening te laten geven. ‘Generaties veranderden en onder het oppervlak zitten andere waarden en een andere basishouding. Leerde u niets anders dan altijd doorzetten en no nonsense, dat gaat tegenwoordig in heel andere bewoordingen.’
Want dat kwam eigenlijk steeds uit haar onderzoeken tot nu toe: de inhoud veranderde niet maar wel de bewoordingen, oftewel de definitie.

Communicatie
Dus luidde de conclusie van de middag: de nieuwste generatie staat heel anders in het leven dan wij. Is dat erg? Nou nee maar het vraagt wel wat communicatieve vaardigheden van beide kanten. En ja waar wij heel veel ervaring met hen kunnen delen, kunnen zij juist heel veel andere dingen beter. Denk alleen al aan social media en sneller schakelen, flexibeler enzovoort.
Oh ja, de meeste bezitten wel een belfobie want dat doe je natuurlijk nooit met je smartphone. En ja ook het MKB kan ervan profiteren. Want de Millennial Generatie blijkt gevoelig voor cultuur. Vandaar dat sommige bedrijven ook niet klagen over het binnenhalen van arbeidskrachten. Dus daar kunnen bedrijven kennelijk op scoren. En zorg dat uw leidinggevende zich ‘als vriend’ gedraagt tegenover jongeren. Niet meteen popi Jopie maar wel luisteren en als volwaardig bedrijfslid behandelen.