Nieuws
Techniekpactmonitor toont de trends op de arbeidsmarkt
Een bedrijfsbezoek in combinatie met een gastles vormt een ideale manier om leerlingen te laten kennismaken met het echte werk. Deze vmbo-klas krijgt ‘acces all areas’ bij een afvalenergiecentrale. Doe-activiteiten maken een bedrijfsbezoek extra boeiend. Foto: Techniekbeeldbank.nl

Wie denkt dat goed (technisch) personeel aantrekken niet de sleutel voor de industrie in 2023 vormt? Naast natuurlijk grondstoffen- en energieschaarste. Maar of het nu gaat om personeel houden of krijgen het blijft de ultieme uitdaging.

De stand van de industrie

Industriespecialist bij de Rabobank Kees de Schipper duidde tijdens de CLP-nieuwjaarsreceptie op 12 januari 2023 de economische situatie. ‘De energieprijzen liggen weliswaar nog drie keer hoger dan aan het begin van 2021 maar de situatie lijkt wat gestabiliseerd. Inkoopprijzen stegen het afgelopen jaar maar de verkoopprijzen gingen mee.’

Hij signaleert dat het nijpende grondstoffentekort weinig aandacht krijgt terwijl dat toch een wezenlijk onderdeel vormt van het draaien van de industrie. Inmiddels ‘vond’ Zweden nog wel wat mijnen maar of die versneld kunnen leveren, blijft de vraag.

Sowieso benieuwd naar de concurrentie? Dan kunt u misschien aanhaken bij STEM van de Master op 9 februari 2023 over de uitkomsten van een twintigjarig onderzoek over Competing in Chaging Markets.

CLP

Het CBS zag overigens eind 2022 het producentenvertrouwen stijgen ‘maar de achilleshiel van de industrie blijft de arbeidsmarkt’, aldus de Schipper op 12 januari 2023 in Utrecht.

En daarop haakte CLP-voorzitter Dolf van Eendenburg op die nieuwjaarsbijeenkomst al in bij zijn welkomstwoord. ‘De jongste berichten vertonen een verhoogd aantal vmbo-leerlingen dat voor techniek kiest.’ Eendenburg gekscherend: “Daar speelt ons I like pompenboek een belangrijke rol bij.”

Zou zo maar kunnen want dat het aan imago ligt daar lijken de meeste mensen het wel over eens.

Z-generatie

En de Z-generatie kiest voor een andere arbeidsinsteek dan de generaties ervoor. Ze zijn ondernemend, ademen technologie maar dan wel die van het internet en zijn meer dan vertrouwd met het digitaal zoeken en vinden van informatie. Duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel. Maar purpose betekent voor hen ook werken aan projecten die er toe doen en bijdragen aan de eigen ontwikkeling. Genoeg redenen om generatie-Z aan de ST@Mtafel te laten aanschuiven en met hen in gesprek te gaan op 20 januari 2023. Wellicht dat u er uw voordeel mee kunt doen en hen de hemd van het lijf wil vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.