Nieuws
Controlesysteem voor gasgestookte energiecentrale

Yokogawa Turkey won onlangs een opdracht voor het leveren van een controlesysteem en veldinstrumenten voor de gasgestookte Zerger-centrale in Turkmenistan.

Turkmenistan

De opdracht komt van Renaissance Heavy Industries. Dat bouwbedrijf bemoeit zich in Turkije met de bouw van de centrale voor Türkmenenergo, een staatsenergiebedrijf in Turkmenistan. Het bedrijf bestempelt het als de eerste levering van een controlesysteem voor een centrale in dit land.

Turkmenistan kent veel natuurlijke hulpbronnen waaronder de op drie na grootste aardgasreserve ter wereld. Het land maakt dankzij de export van aardgas en de productie van katoen en andere landbouwproducten aanhoudende economische groei door. De Turkmeense overheid sloot een overeenkomst om bij te dragen aan de opbouw van buurland Afghanistan. Het land levert sinds 2018 elektriciteit en zal dat tien jaar lang blijven doen.

Gasgestookte energiecentrale

Het grootste gedeelte van deze elektriciteit moet van de Zerger-centrale komen, opgewekt met lokaal gewonnen aardgas. Deze eenvoudige Steg-centrale verrijst in het Chardzhev-district in de provincie Lebap. Dat ligt ongeveer 600 km ten noordoosten van de hoofdstad Ashgabat. De centrale krijgt drie gasturbines met een gecombineerde capaciteit van ongeveer 400 MW. Hoofdaannemer Sumitomo Corporation verzorgt het ontwerp, de aanbesteding en bouw. Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) levert de turbines en generatoren.

Controlesysteem

Om de drie gasturbines en hulpfaciliteiten van de centrale te bewaken en aan te sturen, levert Yokogawa het CentumTM VP geïntegreerde productiebesturingssysteem, verschildruk- en druktransmitters uit de DPharp EJATM-serie en YTA610-temperatuurtransmitters. Yokogawa Turkey levert engineering- en ondersteuningsdiensten voor de installatie en inbedrijfstelling van dit systeem en rondt het werk voor het project in september van dit jaar af. Ter ondersteuning opende Yokogawa in 2015 een kantoor voor de verkoop en het verlenen van service in Turkmenistan.

Duurzaamheid

Een van de duurzame ontwikkelingsdoelen voor het jaar 2030 die tijdens de VN-top voor duurzame ontwikkeling zijn aangenomen, betreft de beschikbaarheidsgarantie van betaalbare en schone energie. Bij de verbranding van aardgas komt minder CO2 vrij dan bij de verbranding van olie of steenkool. Daardoor levert deze energiebron een belangrijke bijdrage aan een koolstofarme samenleving. Yokogawa benut haar uitgebreide expertise en ervaring op het gebied van de bouw van gasgestookte fabrieken en zorgt ervoor dat er overal ter wereld, ook in Centraal-Azië, een betrouwbare aanvoer van energie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.