
Op 21 februari 2019 vond de officiële start plaats van het project om CO2 uit energieopwekking uit afval om te zetten in mierenzuur.
Van CO2 naar mierenzuur
Bij de TU Delft staat al langere tijd een proefopstelling voor dit project waarin Twence, Coval Energy, TNO en de TU Delft samenwerken.
In november 2017 tekende Twence uit Hengelo en technologie-ontwikkelaar Coval Energy uit Breda al een samenwerkingsovereenkomst voor onderzoek naar de ontwikkeling van brandstoffen uit CO2. Samen willen zij een pilot-installatie voor de productie van de ‘groene brandstof’ mierenzuur ontwikkelen en bouwen. Deze zou vanaf 2020 in bedrijf moeten zijn. De installatie zal in eerste instantie worden gevoed met CO2 die bij Twence al beschikbaar is vanuit de bestaande natriumbicarbonaatinstallatie.
Industriële pilot
Coval Energy ontwikkelt technologie om direct uit CO2 en water mierenzuur te maken. Mierenzuur kent een hogere energiedichtheid dan de gebruikelijke batterijtechnieken en kan dienen voor het opwekken van elektriciteit in de brandstofcel van voertuigen. Daarmee verhogen zij hun actieradius. Voor de chemische industrie ziet in CO2 en mierenzuur de potentie om als groene grondstof fossiele grondstoffen te vervangen. Coval Energy ontwikkelde de techniek dusdanig ver dat een industriële pilot kan starten.