Nieuws

Helga van Leur opent vijfde editie van de Nwtw

Helga van Leur opent vijfde editie van de Nwtw

Nog een week en Evenementenhal Gorinchem opent zijn deuren voor Aqua Nederland Vakbeurs. Tegelijkertijd vindt daar de Nationale Watertechnologie Week 2019 (Nwtw) plaats op 19, 20 en 21 maart 2019. Helga van Leur trapt af onder de titel: ‘Nederland Aqualand juist in een veranderend klimaat’.

Nwtw

Voor de vijfde keer gelijktijdig met Aqua Nederland Vakbeurs in Evenementenhal Gorinchem bieden de samenwerkende brancheverenigingen en netwerkorganisaties Envaqua, het Netherlands Water Partnership (NWP) en de Water Alliance een programma ter ondersteuning van het watertechnologisch bedrijfsleven in Nederland.

Het programma bestaat uit korte, interactieve lezingen en workshops die gedurende de beurs plaatsvinden. Daarnaast vinden vanaf de Aqua Lounge dagelijks begeleide rondleidingen over de beurs plaats langs exposanten met innovatieve toepassingen en ontwikkelingen passend bij de thema’s.

Veilig water

Traditiegetrouw organiseert iedere kennispartner een eigen dag met elk een eigen actueel en relevant thema.

Op de dinsdag is dat Envaqua met: Is water nog wel zo veilig? Naast Helga van Leur bespreekt Joke Cuperus van PWN hoe een waterbedrijf kan en moet anticiperen op de effecten van klimaatverandering voor de kwaliteit in drinkwatervoorziening. Aan het woord komen onder andere KWR-onderzoekers Erik Emke en Anthony Verschoor. Zij delen resultaten, voorbeelden en de laatste inzichten uit recent onderzoek over rioolwaterepidemiologie en het voorkomen van legionella in zuiveringen.

Onderhoud

Op de woensdag volgt Water Alliance met Technologie van de toekomst vergt geen onderhoud. Eén van de sprekers is Lisa Brand van LG Sonic over chemicaliënvrije oplossingen voor watergerelateerde problemen met betrekking tot algenbloei. Daarnaast is er aandacht voor kunstmatige intelligentie die gaat helpen bij het signaleren van onderhoud bij pompen. Hoe deze toekomstvisie nu snel werkelijkheid is geworden voor slimme conditiemonitoring vertelt Thomas Reijners van Semiotic Labs. Voor de conditiebepaling van drinkwaterleidingen is een nieuw concept ontwikkeld door Brabant Water en Acquaint. Roel Diemel van Brabant Water en Rudy Dijkstra van Acquaint delen dit concept dat gebaseerd is op innovatieve inspectietechnieken, een unieke toepassing, data science en gezond verstand.

Gesloten waterkringloop

De afsluitende dag is voor NWP en heeft als thema: De stad als zelfstandig ecosysteem. Met de groeiende steden en klimaatinvloeden stijgt de vraag naar schoon en veilig drinkwater. Hier zijn oplossingen voor nodig. In een Engelstalige presentatie zoomt Mads Warming van Danfoss in op een voorbeeld van een volledig energieneutrale afvalwaterzuiveringsinstallatie van de tweede stad van Denemarken: Aarhus. Hij illustreert welke maatregelen in energiebesparing en energieproductie uit het water dit mogelijk hebben gemaakt.

Verder neemt Toon Boonekamp van Arcadis de aanwezigen mee in zijn presentatie langs alternatieven voor wateroverlast in de stad, water als middel tegen hittestress en hoe stedelijk water past in nieuwe trends zoals Urban Farming. Diederik van Duuren, winnaar van de Maastrichtse scriptieprijs 2018, weet dat transities nodig zijn voor een gesloten waterkringloop. Aan de hand van het Super Local project bij 125 woningen in Kerkrade, laat hij de maatregelen zien die de waterkringloop zo volledig mogelijk laten sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.