Nieuws

Belgisch onderzoek microplastics in waterlopen

Belgisch onderzoek microplastics in waterlopen

Voorbeelden genoeg van de plastic soup. Maar hoe staat het er nu werkelijk voor? In opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voerde de UGent in samenwerking met Vito onderzoek uit naar de verontreiniging van microplastics in Vlaanderen. Dat brengt het probleem in kaart om gerichte beschermmaatregelen te kunnen nemen.

Microplastics

De plasticindustrie groeit en produceerde in 2019 wereldwijd 368 miljoen ton plastic. Daarvan komt ook een deel in het milieu en in het water terecht. In 2018 schatte deskundigen dat aandeel op 86 miljoen ton. In het water fragmenteert het plastic onder invloed van zonlicht, temperatuur, golfwerking en wrijving tot heel kleine stukjes, de zogenaamde microplastics (kleiner dan 5 mm).

Waterlopen

Met het initiatief voert Vlaanderen voor het eerst een breed-verkennend onderzoek naar microplastics uit. Het onderzoek keek naar bronnen, transportroutes, hoe gebeurt de distributie in zoetwatermilieus en wat is de blootstelling voor mens en dier?

De onderzoekers verzamelden 210 stalen uit oppervlaktewater, huishoudelijk afvalwater, water afkomstig van rioolwaterzuiveringsinstallaties en afstroomwater van de autosnelwegen. Daarna vond analyse plaats volgens de meest recente wetenschappelijke methoden.

Wijdverspreid

Dat bevestigde datmicroplastics wijdverspreid zijn in de waterlopen. Een liter oppervlaktewater bevat gemiddeld 0,36 microplastic (MP) deeltjes (concentraties varieerden tussen de 0 en 4,8 MP/L). Dat betreft het voornamelijk polypropyleen en polystyreen. De aangetroffen concentraties laten zich vergelijken met resultaten in Nederland, Finland en Hongarije. Ook in het sediment (afkomstig van de waterbodem) van zoetwatermilieus bezinken heel wat microplastics. Daar bevinden zich gemiddeld 2480 microplastic deeltjes per kg sediment (tussen de 610 tot 9558 MP/kg). Het sediment bevat kleinere microplastics (25 – 50 µm) dan het oppervlaktewater. Ook deze resultaten laten zich vergelijken, in dit geval met data uit andere Europese landen als Duitsland en Italië.

Mens en milieu

Uit een andere studie blijkt dat Vlaamse RWZI’s 97,5 procent (tussen de 92,6 en 100 procent) van de microplastic deeltjes uit het afvalwater verwijderen voor lozing in de naburige waterloop. Los daarvan komen er dus gemiddeld 29 microplastics per Vlaming per dag in de Vlaamse waterlopen terecht. Uiteindelijk belandt er jaarlijks toch nog 623 kg aan microplastic deeltjes afkomstig van huishoudelijk afvalwater in de waterlopen.

Kraanwater blijkt een laag aantal microplastics te bevatten (namelijk tussen de 0 tot 0,06 MP per liter). De huidige, wereldwijde kennis schiet tekort om effecten en risico’s van blootstelling aan microplastics in het (drink)water en voeding voor de mens te bepalen. Dat vraagt om uitgebreider onderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.