Nieuws
Subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen, CO2-reductie en waterstof

Ik kon de krant niet opslaan en het nieuws beluisteren of het ging over Tata Steel. Een duivels dilemma: gezondheid ten koste van het milieu of economie? Er moet iets gebeuren. Te ver van uw-bed-show zegt u. Nee hoor er kan al van allerlei. Ook u kunt u steentje al bijdragen, in het belang van uw klanten en uzelf. Dankzij CO2-uittstootverminderingssubsidie tot aan klimaatadaptieve maatregelen.

Klimaatadaptieve maatregelen

De MIA\Vamil ondersteunt milieu-investeringen in bijvoorbeeld een Klimaatadaptief bedrijfsterrein, Voorziening voor het bufferen van regenwater en Omgekeerde, onderwater- of peilgestuurde drainage

Deze en andere milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor klimaatadaptief handelen staan op de Milieulijst 2021 van de MIA\Vamil.

Subsidie CO2-reductie

Nog meer goed nieuws: de industrie krijgt meer subsidie om de CO2-uitstoot te verminderen. Het budget van de Versnelde klimaatinvestering industrie (Veka) ging omhoog met € 54 miljoen. De Topsector Energiestudies Industrie gaat dit jaar voor de tweede keer open van 15 september tot en met 14 december 2021 met een extra budget van € 7,5 miljoen. Er komt ook een extra programmalijn voor energie-efficiënte productieprocessen. Deze studies naar energie-efficiënte productieprocessen leiden eerder tot echte investeringen. Het vergemakkelijkt investeringen in maatregelen met een terugverdientijd langer dan vijf jaar.

Energie-efficiënte productieprocessen

Ontwikkelt een bedrijf een innovatieve oplossing om kosteneffectief CO2-uitstoot te verminderen? Dan verdient het aanbeveling de haalbaarheid goed te onderzoeken. In het kader van de regeling Topsector Energiestudies Industrie krijgen bedrijven nu ook subsidie voor de kosten om extern kennis in te huren om procesefficiëntiestudies te maken.

Waterstof

Voor de kust van Scheveningen start een wereldwijd unieke pilot. Een vooral Nederlands consortium gaat er voor het eerst groene waterstof produceren op een producerend platform.

Windenergie, waterstof en gasinfrastructuur komen samen om de energietransitie offshore mogelijk te maken. Met steun van Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

PosHYdon heet de pilot die drie energiesystemen op de Noordzee bij elkaar brengt. Elektrolysers op zee zetten de energie van grote offshore windparken om in groene waterstof.

PosHYdon

Binnen PosHYdon werken 14 projectpartners samen, waaronder de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en partijen in de energie- en offshore-sector. Penvoerder Nexstep richt zich op ontmanteling en mogelijk hergebruik van infrastructuur. Het platform ligt 13 kilometer uit de kust van Scheveningen.

De pilot moet antwoord geven op een paar belangrijke vragen. Hoe verloopt het invoegen van energiesystemen in de praktijk? En hoe houden de installaties zich in zwaar weer op zee? In de pilot monitoren ze ook de prestaties van de elektrolyser bij wisselend stroomaanbod. De DEI+-regeling maakt het gemakkelijker om de pilot als PosHYdon te organiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.