
Technici van Rodelta zien regelmatig foto’s op het internet van pompinstallaties met grote conische leidingen voor en achter de pompen. Met deze conische diffusie- en krimpdelen willen installateurs de vloeistofsnelheid weer terugbrengen naar de acceptabele lijnsnelheden van het te verpompen medium. Dit om leidingcavitatie te voorkomen. Maar Rodelta noemt dit een overbodige ingreep bij een goede pompkeuze.
Efficiëntieverlies
Als leveranciers pompen selecteren die sneller draaien (hogere vloeistofsnelheid) levert dat een goed pomprendement op één punt. Dan lijkt het een mooie aanbieding maar schijn bedriegt. De hoge snelheden impliceren ook dat kan worden volstaan met een kleinere pomp. Weer een financieel voordeel voor de koper.
Maar wat in de offertes vaak ontbreekt, zijn de contractie- en diffusieverliezen in de conische delen die nodig zijn bij de keuze van dat pomptype. Deze onderdelen vallen buiten de scope van de pomp maar zijn wel noodzakelijk.
Naast de nadelen van efficiëntie levert het ook lawaaiverspreidende diffusoren op.
Pompselectie
Hoe het beter kan, toont Rodelta aan met een eenvoudig voorbeeld. Waar in eerste instantie selectie 1 wint, blijkt de minder aantrekkelijke selectie 2 een betere keuze. Bovendien valt deze selectie2 door de lagere toerentallen ook beter uit met betrekking tot de onderhoudskosten. Immers, lagere snelheden betekenen minder slijtage van de onderdelen en minder geluidsproductie. Bovendien produceren de diffusiedelen ook veel lawaai bij het verbranden van de stromingsenergie om weer op de bruikbare stromingssnelheid “max 4-5 m/s” te komen.