Nieuws
Brussel experimenteert met riothermie

In aanloop naar de IFAT in München ondervroeg de organisatie Duitse deelnemers online naar hun economische situatie. Met in het achterhoofd de coronapandemie en de situatie in Oekraïne ging het om kansen omtrent de European Green Deal en de circulaire economie.

IFAT

“Technologieën voor milieu en klimaatbescherming roepen gezien de achterliggende problemen veel vragen op. Tegelijkertijd bieden de effecten van zowel de pandemie als het Oekraïne-conflict kansen voor onze sector. Tijdens de IFAT kan de industrie van gedachten wisselen om oplossingen aan te dragen” aldus Stefan Rummel, Managing Director van organisator Messe München.

943 respondenten van zowel standhouders- als bezoekerskant uit de (afval)watersector gaven hun mening.

Logistieke keten

Ook hier blijkt vooral de logistieke keten de bottle neck (82 %). Op de voet gevolgd door  operationele uitdagingen (69 %) en verkoopproblemen (58 %). Daaruit volgen leveringsproblemen naar de klanten (69 %) en downtimes (35 %) met omzetverlies tot gevolg (39 %). Om de situatie te stabiliseren, probeert de industrie het aantal leveranciers uit te breiden en voorraden te verhogen, allebei 44 % van de respondenten.

De (afval)waterbedrijven die meer lokaal opereren, ondervinden minder moeilijkheden. Maar ook hier vormt voorraadverhoging de oplossing voor 34 %.

43 % van de respondenten geeft aan zijn internationale activiteiten uit te breiden en 40 % houdt het op het zelfde niveau.

Onzekere tijden

50 % van de industrie verwacht sterke invloed van het Oekraïne-conflict op zijn business. Dat terwijl de (afval)watersector daar een stuk positiever over oordeelt. Maar 34 % verwacht moeilijkheden vanuit daar maar 90 % van alle respondenten denkt dat de politiek klimaatbescherming sowieso minder aandacht zal geven onder invloed van de oorlog.

Samenwerken

48 procent van de respondenten verwacht een positieve invloed van de Europese Green Deal. De (afval)watersector beoordeelt het iets voorzichtiger met 32 % psotievelingen.

Overigens durft zowel in de industrie als in de (afval)watersector 1/3 van de respondenten geen voorspelling te geven.

Overigens blijkt de sector nog niet zo druk met circulariteit.

Diegene die zich er wel in verdiepten, zien kansen (31 %) maar in de (afval)watersector ligt dit percentage maar op 18 procent. In de industrie houdt 57 % zich aan de verontreinigingsregels, en bij (afval)waterbedrijven bedraagt dat 59 %. Klimaatbescherming beide 53 procent), circulaire economie respectievelijk 47 en 44 procent en waterhergebruik 46 en 50 procent).

Kansen in circulariteit liggen volgens de respondenten bij verlenging van de productlifecycle (78/79 %), verbeterde recycling (77/64 procent), verminderd materiaalgebruik (58/59) en beperking van eenmalig gebruik (56/60 percent). Op de vierde plaats staat intelligent product design (39/32 procent) en vijf nieuwe business models (26/23 procent). Overigens biedt al 37 procent van de industrie en 25 in de (afval)watersector circulaire producten aan.

Duitse arbeidsmarkt

Intussen presenteerde VDMA (Duitse machinebouw) cijfers over de arbeidsmarkt. Ook daar ligt het percentage vacatures hoog. Veel ondernemingen willen ondanks de crisis hun vaste personeelsbestand uitbreiden (89% van de 360 respondenten). Maar hoe blijft toch even de vraag. ‘Diegene die nu een technische opleiding volgen, krijgen een gouden toekomst. Hij/zij mag zich voorbereider van de toekomst noemen. Denk aan digitalisering, klimaatvriendelijke oplossingen en de mobiliteitsomslag. De machine- en apparatuurbouw vormt de sleutel daarin.’ Aldus VDMA-woordvoerder Hartmu Rauen.

Maar de meerderheid van de respondenten verwacht problemen bij het invullen van de vacatures. De krapte doet zich vooral voor bij deskundigen (88 %) en vakmensen (93 %). Met slechts een uitvalpercentage van vijf procent ziet de meerderheid heil in opleiding in huis. Bovendien blijkt het verloop laag. ‘De machinebouw is een aantrekkelijke werkgever.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.