Nieuws

Zout uit afvalwater van de procesindustrie

Industrie kruipt een jaar later uit coronadal

Bij het Europese project Zero Brine wordt onderzocht hoe zout uit procesafvalwater geschikt is te maken voor hergebruik.

Afvalwater

Het project wordt gecoördineerd door de TU Delft en in totaal werken er 22 partijen aan mee van onderzoeksinstituten, fabrikanten tot aan eindgebruikers uit tien verschillende landen.

Uiteindelijke doel is een technologie te vinden voor centrale zuivering van zoute afvalwaterstromen (brine) om ze geschikt te maken voor hergebruik, van zowel het water als het zout. Het laatste zou in een chloor-alkali plant (lokaal) kunnen zorgen voor het sluiten van de chloride/chloor-kringloop.

Optimale technologie

Het project voorziet in vier pilots (in vier verschillende landen) en een platform dat alle partijen bij elkaar moet brengen om uiteindelijk te komen tot de optimale technologie om elk proces aan te pakken.

Er wordt hardware en software aan de pilotdeelnemers ter beschikking gesteld die uiteindelijk ook voor anderen beschikbaar zal komen.

In Nederland behelst de pilot een afvalwaterplant met nanofiltratie, kristallisatie en ionisatie. In een Poolse koolmijn gaat het om reverse osmose en elektrodialyse, in een Spaanse silicaplant proberen ze voorwaarts gevoede verdampingstechnologie en in een Turkse textielfabriek wordt ionisatie en oxidatie uitgeprobeerd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.