
In een webinar van Oveducon vertelde Mascha van Hofweegen van KWA over corrosie bij pompen. Naast theorie kwamen de verschillende soorten en oorzaken aan de orde.
Webinar
Mascha werkt als adviseur bij KWA waar zij zich richt op corrosie en schadevraagstukken.
Op verzoek van Oveducon deelde zij een aantal ervaringen in een webinar. Overigens geeft ze op 26 januari 2021 een uitgebreide cursus over het onderwerp.

Na een lesje basisscheikunde nam ze de toehoorders op 24 september 2020 mee in de wondere waterwereld in Nederland. Kunt u de ‘kwalijke’ stoffen in ons drinkwater op noemen? We kunnen allemaal verzinnen dat er zonder zuurstof eigenlijk geen corrosie optreedt. Maar sluit u het geleidingsvermogen van zouten niet uit. We kregen een hele lijst voorgeschoteld met de stoffen in het Nederlandse drinkwater. Maar de samenstelling verschilt per wingebied. Zo haalde zij het voorbeeld aan van een maatschappij die in een nieuwverworven wingebied ineens tegen heel andere uitdagingen aanliep.
Materiaalkeuze
Hofweegen: “Bij componenten voor een (drink)watersysteem spelen criteria als de beschikbare ruimte, sterkte, corrosiebestendigheid, prijs, bewerkbaarheid en natuurlijk verkrijgbaarheid een belangrijke rol. Want rvs 316 mag dan meer corrosie zijn dan 304 maar in zuren als bijvoorbeeld salpeter werkt het juist andersom. Als oplossing kun je corrosie-inhibitoren gebruiken.”
Maar wist u dat u rvs absoluut niet in dezelfde ruimte mag bewerken als staal? Ook daarin liggen namelijk corrosiegevaren.
Corrosiesoorten
Voor de soorten van corrosie verwees Van Hofweegen naar de door haar voorganger samengestelde en door Elsevier uitgegeven corrosieatlas.

Een bekende in de pompenwereld is natuurlijk cavitatie. Van Hofweegen liet foto’s zien waar de scherpe pitting veroorzaakt door imploderende deeltjes (onderhevig aan drukverschil) duidelijk zichtbaar is. Dit komt nogal eens voor bij verdampinssystemen.
Voorbeelden
Ze gaf nog een ander voorbeeld. Bij de ketchupfabriek trad spanningscorrosie op. Allereerst door de aanwezige chloride maar ook de temperatuur van 45-90 oC, zuurstof en spanning in het materiaal deden hun werk.
Microbiologische corrosie onder invloed van bacteriën treedt zelfs op bij nieuwbouw. “Even de leiding afpersen met water kan al funest zijn. Zeker als het systeem niet meteen in gebruik wordt genomen. En bij deeltjes in het water, pas op voor flow en de flowsnelheid.”
Van Hofweegen kan nog genoeg andere voorbeelden aanhalen maar die bewaart ze voor de cursus bij Oveducon.
