Nieuws
Theatershow ‘Fit tot je pensioen’ over duurzame inzetbaarheid

Opleidingsfonds voor metalektrobedrijven A+O Metalektro organiseert een theatershow om het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ in de techniek hoog op de agenda te krijgen. De première op 10 mei 2023 oogstte lovende reacties: ‘Vernieuwend’, ‘Verfrissend’ en ‘Met deze tips kan ik concreet aan de slag!’

Theatershow

De première van ‘Fit tot je pensioen’ vond plaats in Theater Rotterdam en de volgende voorstelling kunt u zien op 15 mei in Den Bosch.

In de twee uur durende show zetten acteur en theatermaker Loek van den Wijngaard, bekend van Rundfunk en GTST, en cabaretière Marleen van Schie herkenbare, humoristische scènes neer voor het publiek. Dat bestaat uit medewerkers, HR-managers en leidinggevenden uit de techniek. In een van de scènes ziet liftmonteur Loek sterk op tegen een gesprek over ‘duurzame inzetbaarheid’ met HR-medewerker Marleen. Hij denkt dat ze van hem af willen vanwege slijtage in de knieën. Een stroef gesprek vol misverstanden volgt. Met tips uit het publiek zoals ‘Schep eerst een goede sfeer’ en ‘Vraag naar iemands talenten’ spelen de acteurs de scène een aantal keren opnieuw. Net zo lang tot er wél een open gesprek plaatsvindt over de vraag: hoe gaan we ervoor zorgen dat jij gezond, gelukkig en gekwalificeerd je pensioen haalt?

Zet in op Triple G

Specialist in loopbaanvraagstukken, AD-columniste en arbeidsdeskundige Anne-Marije Buckens geeft tussen de scènes in talkshowgesprekken tips en handvatten over hoe je duurzame inzetbaarheid ‘uit het stoffige laatje kunt halen’. Want, zo stelt zij: ‘Duurzame inzetbaarheid is het ondergeschoven kindje van HR. Vaak voeren werknemer en werkgever pas gesprekken over het onderwerp bij problemen.’ Niet ideaal, zo ziet zij in haar praktijk, want preventie werkt veel beter om medewerkers fit te houden tot hun pensioen. Onder ‘fit’ verstaat Buckens niet alleen gezond maar ook gelukkig en gekwalificeerd. Zet in op Triple G, vat ze met een knipoog samen.

Interactief

Naast korte scènes en talkshowinterviews brengende makers veel interactieve elementen in. Zoals een belspel met de zaal, improvisatieliedjes in de stijl van jazz, hiphop, smartlap, country of opera en een debat tussen twee helften van de zaal over stellingen. Van ‘Duurzame inzetbaarheid is een modegril’ tot aan ‘Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk om fit te blijven’. Ze sluiten de show af met een lied vol verzamelde gouden tips van het publiek. ‘Waar zie jij jezelf over tien jaar?’ zingt de zaal het refrein uit volle borst mee.

Fit tot je pensioen

De theatershows behoren tot de brede bewustwordingscampagne ‘Fit tot je pensioen’. Directeur A+O Metalektro, Saskia Görtz: “Omdat we langer door moeten werken en functies snel veranderen door robotisering en technologische ontwikkelingen blijft door ontwikkelen gedurende de loopbaan belangrijker dan ooit. Maar iemand die werkt in een functie die bij hem/haar past, houdt plezier in het werk en blijft fitter tot het pensioen. Een belangrijk onderwerp in een sector met groeiende personeelstekorten en vergrijzing.”

In het Pensioenakkoord (2019) spraken sociale partners FME, FNV, CNV, De Unie en VHP2 af dat overheid en werkgevers investeren in duurzame inzetbaarheid. De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU) helpt daarbij. tot 2025 kunnen medewerkers zich kosteloos ontwikkelen.

Café ‘Lang leve het leven!’

Na afloop krijgen de bezoekers de toolbox ‘Fit tot je pensioen’. Deze zit vol praktische hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan met het gezond, gelukkig en gekwalificeerd houden van medewerkers. Zo bevat de toolbox kaartspellen voor leidinggevenden, HR-managers en medewerkers om op een opbouwende manier gesprekken te voeren. Maar ook een kookboek met gezonde recepten en een catalogus met opleidingen.

Bij A+O Metalektro aangesloten organisaties mogen kosteloos de kantinesessie Café ‘Lang leve het leven!’ binnen hun bedrijf halen. In deze sessie brengen de acteurs, muzikant en de arbeidsdeskundige het thema op een toegankelijke manier bij medewerkers onder de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.