
Demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bezocht eind februari 2021 online het gemaal in IJmuiden en het gemaal- en sluizencomplex in Eefde. Ze keek mee bij de effectieve en duurzame manier van het onderhouden van de sluizen en het gemaal door ‘slim onderhoud’.
Oplossing voor onderhoud
Rijkswaterstaat en de technologische industrie, vertegenwoordigd door World Class Maintenance (WCM) en ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME werken samen in het fieldlab Camino. Daarin experimenteren ze met nieuwe manieren van onderhoud in IJmuiden en Eefde. ‘Slim onderhoud’ gebeurt door het aanbrengen van sensoren op infrastructurele werken. Hiermee monitoren ze het functioneren van bijvoorbeeld bruggen en sluizen. Zo kunnen ze falen van systemen voorkomen. Slim onderhoud gaat uit van 100 procent voorspelbaarheid. Onderhoud op tijd uitvoeren moet storingen voorkomen.
Samenwerking
Minister Van Nieuwenhuizen, FME en WCM zijn het roerend met elkaar eens dat samenwerking het keywoord moet zijn. “De inzet van technologie heeft topprioriteit als het gaat om het onderhouden van de Nederlandse infrastructuur,” zei Van Nieuwenhuizen. Voor slim onderhoud vestigt de minister haar hoop op innovatie, onder andere die van WCM. “De noodzaak van innovatie in de infrastructurele onderhoudssector neemt toe. Veel wegen, bruggen, viaducten en spoorlijnen uit de jaren ’50-’60 kunnen de belastbaarheid die ze nu te verduren krijgen, niet aan. Sensoren, drones en slim onderhoud moeten ons helpen om deze onderhoudspiek op te vangen”, aldus Van Nieuwenhuizen.
Nederlandse infrastructuur
“Innovatie moet voortaan altijd een publiek-private samenwerking zijn. Partijen moeten vanaf het begin samen optrekken als het gaat om toepassing van innovatieve technieken. Regelgeving moet daarin vanaf het begin meelopen”, vulde FME- voorzitter Ineke Dezentjé. WCM-directeur Henk Akkermans benadrukte dat conditiegestuurd onderhoud preventief werkt en bakken met geld bespaart.
De minister kreeg tijdens het werkbezoek ook visiedocumenten over de toekomst van de mobiliteit in Nederland uit ahnden van FME- voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Hierin staat hoe we met het toepassen van innovatieve technologieën de mobiliteit- en infrasector slimmer en duurzamer kunnen maken.