Nieuws
Nieuwe zeewater-omgekeerde-osmose-plant Shuaibah 3 IWPP

Zes hefboomprojecten in Vlaanderen die de uitbouw van het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) ondersteunen, ontvingen onlangs 36 miljoen Europese subsidie. Het gaat concreet om vier binnenvaartprojecten, het Mobilidata-programma én de bouw van een LNG-bunkerschip voor de haven van Zeebrugge.

Subsidie

Met het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) wil de Europese Unie een multimodaal Europees vervoernetwerk uitbouwen en zo verkeer van personen en goederen tussen EU-landen faciliteren. Elk jaar lanceert de Europese Commissie een oproep voor de cofinanciering van transportprojecten die de uitbouw van dit Europese netwerk ondersteunen. Dat gebeurt via het financieringsinstrument CEF Transport (Connecting Europe Facility).

Vlaamse projecten

Zes Vlaamse projectvoorstellen krijgen via de CEF-oproep van 2019 financiële steun: drie projecten uit het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en drie projecten van private bedrijven.

Bij de Noordlandbrug in haven van Antwerpen komt een wacht dok voor binnenvaartschepen die gevaarlijke goederen vervoeren.

De Vlaamse Waterweg maakt werk van de automatisering en bediening vanop afstand van de sluizen op het Albertkanaal. Met jaarlijks bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen vormt het Albertkanaal economisch de belangrijkste waterweg van Vlaanderen.

Het privaat bedrijf DP World verhoogt de overslagcapaciteit voor binnenvaart op de Antwerp Gateway terminal in de Haven van Antwerpen. Het investeert daarvoor o.a. in automatische stapelkranen en extra kadekranen.

Het privaat bedrijf Wessem BV investeert in de verdere uitbouw van de binnenvaartterminal langs het Albertkanaal in Lanaken.

Mobiliteitsinformatie

Het Mobilidata-programma van de Vlaamse overheid zoekt samen met private partners innovatieve oplossingen om verkeer vlotter, duurzamer en veiliger te maken voor elke gebruiker. Het brengt daarvoor mobiliteitsinformatie van o.a. weggebruikers, infrastructuur, voertuigen en overheidssystemen samen. In dit C-ITS-project (Cooperative Intelligent Transport Systems) werken het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement MOW, het Departement EWI en iMec samen.

LNG-bunkerschip

Voor een Nederlands-Belgisch-Duits project bouwt Titan LNG BV drie LNG-bunkerschepen. Van deze drie drijvende pompstations voor vloeibaar aardgas gaat er een in Zeebrugge werken.

Vlaams minister Lydia Peeters: “We willen in Vlaanderen de binnenvaart prominent inzetten als alternatief voor het vervoer over de weg. Vlaanderen beschikt over een bevaarbaar waterwegennet van meer dan 1000 kilometer. Dat biedt enorm veel mogelijkheden en troeven. De binnenvaart is dan ook een speerpunt in het Vlaamse mobiliteitsbeleid. Zowel de overheid als bedrijven moeten inzetten op innovatie en duurzaamheid. Zo kunnen we nog meer vrachtvervoer van de weg halen en onze transportmodi verder vergroenen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.