Nieuws
Ook VDMA ziet minder bestellingen maar volle orderboeken

De Duitse VDMA zag de bestellingen onder haar leden in november 2022 dalen met 14 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Gelukkig kijken ook daar de bedrijven tegen een productieachterstand aan die ze nu kunnen wegwerken.

Minder bestellingen

De VDMA berekende dat de binnenlandse bestellingen in november 2022 zeven procent achterbleven ten opzichte van het jaar ervoor. De bestellingen uit het buitenland daalden zelfs met 17 procent. Dat ligt vooral in het eurogebied, -30 procent ten opzichte van niet-eurolanden -11 procent.

Een deel van de daling verklaart VDMA-hoofdeconoom dr. Ralph Wiechers door een zogenaamd basiseffect. “In november 2021 waren er meer orders voor grootschalige systemen en het niveau van 2021 lag sowieso vrij hoog. Maar de min kunnen we niet helemaal weg definiëren. Veel werktuigbouwkundige bedrijven kunnen hun orderachterstand meenemen naar het nieuwe jaar.”

In de minder volatiele periode van de drie maanden september-november 2022 daalden de totale bestellingen met negen procent. Dat percentage gold zowel voor binnenlandse bestellingen als buitenlandse bestellingen. Ook hier daalde het percentage onder eurolanden het hardst, 18 procent ten opzichte van niet-eurolanden zes procent daling.

Precisiegereedschappen

De afdeling precisiegereedschappen van VDMA floreert daarentegen. Die sector boekte een verkoopstijging van acht procent. Natuurlijk stagneerde de economie ook hier in Q1 maar die herstelde zich na het eerste halfjaar. Maar waarschuwt Stefan Zecha, voorzitter van die divisie: “Vooral kleine en MKB-bedrijven gaan het in 2023 moeilijk krijgen. Door de stijgende energieprijzen, de problemen op de arbeids- en grondstoffenmarkt. Nog los van aangescherpte wet- en regelgeving op logistiek- en duurzaamheidgebied.”

Opvallend vindt hij de groei in Amerika terwijl die in China teleurstelde.

In het najaar vindt in Hannover de EMO plaats. Van 18 tot 23 september kunnen bezoekers zich vergapen aan drie thema’s: Future of Business, Future of Connectivity en Future of Sustainability in Production. VDMA organiseert daar een technisch forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.