Nieuws
Shell Chemicals Park Moerdijk wint VOMI Safety eXperience Award

De VOMI Safety eXperience Award 2022 ging onlangs naar Shell Chemicals Park Moerdijk. Jaarlijks gaat de award voor én door de branche naar het bedrijf waar werknemers van contractors de beste veiligheidsbeleving ervaren.

VOMI Safety eXperience Award

Volgens de jury presteerden zowel Shell Chemicals Park Moerdijk als de twee andere genomineerden, ExxonMobil en Neste goed op alle aandachtsgebieden. Shell onderscheidde zich met name op gebied van de zichtbaarheid/toegankelijkheid van het management en het actief betrekken van de contractor. Dat zorgt in de praktijk voor een laagdrempelige verhouding tussen site management en contractors.

Aan de basis van de award ligt een ‘longlist’ die dit jaar bestond uit ruim 150 locaties van opdrachtgevers van VOMI-leden. De laatsten beoordeelden de locaties en op basis daarvan ontstond een shortlist met acht bedrijven. Operationele teams bij VOMI-bedrijven vulden vervolgens zo’n 250 enquêtes in met een beoordeling van de acht site-locaties. Daarbij ging het om communicatie van uit het management, onderlinge communicatie, de prioritering van veiligheid, veiligheidscultuur, veiligheidsweerstand en empowerment.

Drie genomineerden

De enquête resulteerde in een top3 met Shell Chemicals Park Moerdijk, de Neste-site op de Maasvlakte en de site van ExxonMobil Benelux aan de Botlekweg in Rotterdam. De jury legde bij die drie een bezoek af.

Juryvoorzitter prof. dr. Jop Groeneweg, cognitief psycholoog in het veiligheidsdomein en werkzaam bij de TU Delft, Universiteit Leiden en TNO zei over de Award 2022 het volgende. “Door de jaren heen zien we dat asset owners -de opdrachtgevers van VOMI-leden- steeds dichter naar elkaar groeien als het om veiligheidsbeleving voor de contractors gaat. Op alle locaties schatten ze de expertise van contractors steeds meer op waarde. Dat impliceert het uitwisselen van goede ideeën, ze bespreken en waar mogelijk implementeren. Dat op zich verdient al bijzonder veel waardering. De locatie Shell Chemicals Park Moerdijk onderscheidt zich daarbij op het terrein van leiderschap.

De site-managers zijn zichtbaar én toegankelijk voor contractors. Dat verlaagt de drempel tussen site management en contractors en zorgt voor een positief veiligheidsklimaat. De Award vormt een bekroning van het goede werk dat Shell op de locatie Shell Chemicals Park Moerdijk verricht.”

Shell Chemicals Park Moerdijk wint VOMI Safety eXperience Award

De jury

De jury van de VOMI Safety eXperience Award 2022 bestond naast Jop Groeneweg uit Viola van Guldener (Waarnemend afdelingshoofd Arbeidsveiligheid Perceptie & Gedrag RIVM), Dennis Zijlmans (bestuur VOMI en directeur Nederland Mourik), Arie van Vliet (Directeur Gouda Vuurvast Services BV) en Emma Haakman (projectmanager VOMI).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.