
In het dit jaar gestarte BlueRoof werken de Hoogheemraadschappen Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Hollands Noorderkwartier, het waterschap Amstel en Gooi en Vecht en het Waterschap Aa en Maas samen met Aqua Minerals. Ze voeren nu een pilot uit met de zo gehate doekjes uit het riool. Na het afvangen bij Rwzi’s lenen die zich als ondergrond op een dak voor aanplant.
Riooldoekjes
Zodra het rioolwater binnenkomt bij de waterzuiveringen, passeert het een rooster waar de grove materialen achter blijven hangen: het roostergoed.
Dit roostergoed bestaat met name uit hygiënische doekjes van het type dat niet geschikt is voor in de riolering. In Nederland bedraagt hun hoeveelheid jaarlijks al meer dan 20 miljoen kilo. BlueRoof start nu met de eerste fase van een pilot waarin testmodules de diverse eigenschappen van het materiaal, zoals het waterbergende vermogen, de afvloeivertraging, maar ook de uitloging of het verloop van meststoffen vastleggen.
Groen dak
In de tweede pilotfase, waarschijnlijk in 2020 zal het substraat op een groter dak als zogenaamde ‘technology demonstrator’ komen. Door toepassing in een groen dak in de normale situatie wil BlueRoof de mogelijkheden van het substraat demonstreren en verder onderzoeken.
Gedurende een derde fase wil het bedrijf het concept verder uitrollen en de monitoring van de testmodules uit de eerste fase, en het dak uit de tweede fase voortzetten. Dit om beter te kunnen voorspellen wanneer de nutriënten in het materiaal dienen te worden aangevuld.