Nieuws
Solids, Pumps & Valves en M+R anders dan anders maar niet minder

Weet u nog: vorige keer zaten we in de theaters op Pumps&Valves en Solids in Rotterdam nog 1,5 meter uit elkaar. En nog geen maand later ging het land weer in lockdown. De beursvloer vormde destijds dan ook vooral het toneel van blij elkaar weer te zien. Deze keer lijkt corona al weer zo ver weg en is het al lang weer business as usual. Een bezoek aan Rotterdam Processing Week kan dan ook niet ontbreken.

Rotterdam Ahoy

Op 4 en 5 oktober ontvangt Rotterdam Ahoy professionals uit de bulkindustrie (Solids), vloeistoffensector (Pumps&Valves) en meet- en regeltechniek (M+R). Het beursprogramma richt zich op kennis en technologie om de impact van industriële processen op het milieu te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Bezoekers komen vooral uit de sectoren voedingsmiddelen, (petro)chemie, olie en gas, metaal en afval- en proceswater. Van proces engineers, mechanical engineers tot aan technisch managers.

Thema’s

Naast een uitgebreid aanbod van exposanten speelt kennisoverdracht en inspiratie een centrale rol in het programma van deze editie. In het vrij toegankelijke kennistheater op de beursvloer kan men sessies bijwonen van verschillende sprekers. Alle presentaties maar ook workshops, rondetafelsessies en dialogen richten zich op de thema`s proces- & energie-efficiëntie,digitalisering en automatisering, en circulair produceren.

Er ligt een accent op de verduurzaming van de industrie. Naast meer gebruikmaken van schone energie en de CO2-uitstoot terugdringen, draait het om afvalstromen inzetten als grondstof.

Gebruik afval- en proceswater

Op het Proceswaterpodium aan de Pumps&Valves-kant verzorgen Wateralliance en KWR diverse sessies. Want ook onze watervoorziening staat onder druk en dat vereist van alle partijen, dus ook de industrie, creatieve en duurzame oplossingen.

Pumps & Valves op 4 en 5 oktober in Rotterdam Ahoy

Behandeling en gebruik van leidingwater, grondwater of oppervlaktewater voor proceswater kan alleen als het gaat om hergebruik en fit for purpose. En door de terugwinning van energie en grondstoffen, en juiste behandeling ontstaat een in feite onuitputtelijke bron.

KWR neemt de middagsessies voor zijn rekening en zoomt in op water en circulariteit. Waar liggen de kansen voor de procesindustrie? Hoe kunnen Hoge Temperatuur Opslag (HTO) of groene waterstof hierbij een rol spelen? Hoe zit het met microbiologische veiligheid bij waterhergebruik? En hoe kunnen industrie en waterbedrijven elkaar beter vinden en samenwerken?

Digitalisering op M+R

Digitalisering valt bij alle processen niet meer weg te denken. Vandaar dat M+R nu al een paar keer als vast waarde meetelt. Diverse instrumentatie en softwarepartners presenteren hun oplossingen voor u optimale proces.

Zoals Frans van den Akker, digital senior consultant business development bij RoyalHaskoning DHV (RHDHV) op het kennisprogramma Theater. Want wist u dat units als pompen, ventilatoren en compressoren aangedreven door motoren de meeste elektriciteit slurpen in de industrie? Van den Akker: “Er komt steeds meer focus op energiebesparing als de eerste belangrijkste stap van de energietransitie. De goedkoopste energie blijft energie die niet gebruikt wordt. Energiebesparing en innovatie gaan daarbij hand in hand. En steeds meer spelen digitale twins en AI daarbij een cruciale rol. We zien dat digitalisering een rol speelt bij het ontwerp van systemen, bij de aansturing van systemen en bij het onderhoud. We kunnen de juiste dimensies van systemen bepalen, de processen aansturen met een kleinere bandbreedte en weken van tevoren met data-analyse het falen van units voorspellen. AI kan immers historische gegevens en realtime sensorinformatie gebruiken om het werkelijke energieverbruik en de belastingpatronen van apparatuur te analyseren.”

Energie-efficiëntie

Aan de Solids-kant een keynote over energie-efficiëntie. Het in 1987 opgerichte Keuken & de Koning voerde in de jaren ’90 al heel veel energieprojecten uit. Inmiddels zet het dat werk voort als onderdeel van het Process Design Center (PDC). Onder het motto ‘Zes miljoen ton CO2-reductie tegen 2025 door verbetering van de energie-efficiëntie van de Nederlandse industrie’, grijpt het bedrijf vooral de grote jongens bij de lurven. Maar u kunt ook direct energie besparen en uw CO2-emissie reduceren weet Hans Keuken. “Wij dragen onafhankelijk kennis en oplossingen aan. Zelfs financieringsmogelijkheden van externen, waar dan opeens het bedrijf zelf van denkt: ‘he, als zij al willen investeren, zal het wel een goed plan zijn’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.