Nieuws
Opschalen Hystock met meer zoutcavernes voor waterstofopslag

Na een succesvol kleinschalig project Hystock in Zuidwending, vlakbij Veendam in Groningen om waterstof de grond in te brengen, gaat Gasunie vier cavernes bouwen.

Waterstofopslag

Bart Kuijlman van Gasunie: “Opslaan van waterstof in zoutcavernes gebeurt nog nergens in Nederland. Dus we moeten het ergens met elkaar leren. De succesvolle demofase brengt ons weer een stap dichterbij het bouwen van de cavernes.”

Het duurzame energiesysteem van de toekomst draait op hernieuwbare (duurzame) energiebronnen, zoals wind of zon. Deze leveren wisselende hoeveelheden energie, afhankelijk van de (weers-)omstandigheden. Omdat ons energienet dat niet aankan, brengt waterstofopslag uitkomst.

Carla Robledo van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK): “Waterstof was iets voor de toekomst maar die fase zijn we nu voorbij.”

Zoutcavernes

Zoutcavernes bouwen duurt zeven tot acht jaar. Een spannende investering volgens Kuijlman. “De toekomst van de waterstofmarkt valt lastig te voorspellen. Maar groeien zal hij zeker.”

Robledo: “Door de oorlog in Oekraïne neemt de urgentie voor het gebruik van waterstof alleen maar toe. We moeten alle processen rondom waterstof gaan versnellen. Dat signaal gaf ook de Europese Commissie onlangs. Dat vraagt ook om meer waterstofopslag.”

Voor de realisatie van dit demonstratieproject maakte HyStock gebruik van subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaattransitie (DEI+).

Kuijlman: “We zetten in Nederland in op de industrie want daar valt de meeste CO2-winst te halen. Het fijnmazig maken naar huishoudens met waterstof is een heel ingewikkeld proces. Op dit moment is dat niet de meest waardevolle stap qua besparing.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.