Nieuws
Neste wil vanaf 2030 een miljoen ton afvalplastic per jaar verwerken

Neste overweegt de verwerkingscapaciteiten voor vloeibaar afvalplastic in zijn Porvoo-raffinaderij in Finland op te schalen. Het bedrijf wil vanaf 2030 jaarlijks meer dan een miljoen ton afvalplastic verwerken.

Afvalplastic verwerken

Het bedrijf hoopt door het gebruik van gepatenteerde technologieën te implementeren de verwerkingscapaciteiten voor vloeibaar afvalplastic op te schalen. Zo kan het vloeibaar afvalplastic voorbehandelen en upgraden en de technologieën integreren in de raffinaderijactiviteiten.

De beoogde voorbehandelings- en opwaardeercapaciteit van de eerste stap bedraagt 400.000 ton per jaar. Productie van drop-in petrochemische voeders uit vloeibaar afvalplastic, bijvoorbeeld pyrolyse-olie) vereist een tussentijdse raffinagestap om schadelijke onzuiverheden te verwijderen en de chemische samenstelling van het materiaal te optimaliseren.

Opschalen

Na de succesvolle proeven in 2021 in de Porvoo-raffinaderij volgende in de loop van dit jaar proeven met grotere volumes. In tegenstelling tot gebruik van onbewerkt, vloeibaar afvalplastic bij de proeven, vereist continue verwerking op industriële schaal een voorbehandelings- en upgradestap om onzuiverheden en ongewenste componenten te verwijderen.

De geleidelijke implementatie zal naar verwachting in 2024 van start gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.