
Neste neemt de Rotterdamse raffinaderij van Bunge Loders Croklaan over. Deze raffinaderij bevindt zich naast de bestaande bioraffinaderij van Neste. Hij bestaat uit een voorbehandelingsingsinstallatie, een tankpark, steigers en een pijpleidingverbinding naar het terrein van de nieuwe eigenaar.
Raffinage-installatie
De overgang vindt plaats in fases zodat Neste eind 2024 volledig kan beschikken over de voorbehandelingscapaciteit.
“De overname van deze raffinaderij ondersteunt onze wereldwijde groeistrategie op het gebied van hernieuwbare producten. Het stelt ons in staat onze voorbehandelingscapaciteit voor hernieuwbare grondstoffen sneller op te schalen. Dat vormt een belangrijke voorwaarde voor het uitbreiden van het gebruik van afvalstoffen en reststoffen voor onze productiegroei. Bovendien kunnen we daarmee onze flexibiliteit in soorten grondstoffen vergroten. We streven ernaar om tegen 2025 het aandeel van afval en reststoffen in onze grondstoffenmix voor hernieuwbare energie tot 100 procent te verhogen. Door ons productieplatform verder te laten groeien, kunnen we in 2030 meer dan 20 miljoen ton broeikasgasreductie voor onze klanten bereiken”, aldus Neste’s President en CEO Peter Vanacker.
Neste
Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar hernieuwbare diesel, duurzame vliegtuigbrandstof en grondstoffen voor chemicaliën, richt Neste zich op het bouwen van een wereldwijd grondstoffen- en productieplatform voor hernieuwbare producten. Het bedrijf zal in Q1 van 2023 zijn jaarlijkse productiecapaciteit voor hernieuwbare producten uitbreiden van 3,2 naar 4,5 miljoen ton. De uitbreiding van de faciliteit in Singapore zal alleen al 1,3 miljoen ton opleveren. Die behoort samen met die van Rotterdam volgens het bedrijf tot de grootste en meest geavanceerde, duurzame raffinaderijen voor hernieuwbare producten ter wereld. Het in 2019 geopende kantoor in Hoofddorp dient als het wereldwijde centrum voor de groeiende Renewable Aviation business.
Bunge Loders Croklaan
Het aangekochte bedrijf voorziet in de voorbehandelingscapaciteit en logistieke infrastructuur om de steeds complexere afval- en reststoffen te verwerken en ondersteunt de verdere groei van de productiecapaciteit na 2023.