Nieuws
Nationaal Groeifonds spendeert 210 miljoen euro aan Maritiem Masterplan

Op 30 juni ontving het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) 210 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds voor de uitvoering van het Maritiem Masterplan. Met dit plan wil I&W een begin maken om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen.

Maritiem Masterplan

Rob Verkerk, voorzitter van stichting Nederland Maritiem Land toont zich verheugt over de geldelijke bijdrage. Zijn koepelorganisatie bedacht samen met de leden en betrokkenheid van I&W en Economische zaken en defensie het Maritiem Masterplan. “Ondanks dat we met deze gelden niet het gehele masterplan kunnen uitvoeren, kunnen we wel een goede stap zetten in de versnelling van de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van betrouwbare en concurrerende, klimaatneutrale demonstratieschepen. Dat biedt ons kansen op marktleiderschap voor diverse scheepstypen in de bouw van emissieloze schepen.”

Schepen

I&W noemt de maritieme sector cruciaal voor de welvaart, veiligheid en energiebehoefte van Nederland. Hij bestaat uit havens, scheepvaart, scheepsbouw, visserij en waterbouw met een totale toegevoegde waarde van 56,5 miljard euro. Maar ook infrastructuur voor transport, productie van hernieuwbare energie, (nationale) kustbescherming en maritieme veiligheid varen er wel bij. De gemeenschappelijke deler van de maritieme sector betreft schepen. Die stoten wereldwijd zo’n drie procent broeikasgassen uit, waaronder CO2. Het Maritiem Masterplan beoogt die uitstoot drastisch terug te brengen.

Het plan voorziet in de ontwikkeling, bouw en ingebruikname van circa 40 klimaatneutrale demonstratieschepen die gaan varen op de alternatieve brandstoffen waterstof en methanol of op LNG met carbon capture. Een digitaal platform ondersteunt het geheel met opslaan en delen van data. Uitvoering van het Maritiem Masterplan voorziet ook in een verhoging van de maritieme beroepsbevolking dankzij het Human Capital Programme. “Door het niet honoreren van de programmalijn energie-efficiëntie  kunnen we helaas niet alle elementen van het masterplan uitvoeren. Maar dat weerhoudt ons er niet van om het belangrijkste onderdeel van het plan nu in gang te gaan zetten, namelijk de ontwikkeling van demonstratieschepen.”

Toonaangevend blijven

De schepen gaan naar de kust- en binnenvaart, natte waterbouw, offshore wind en de maritieme veiligheid. “In deze eindmarkten is Nederland momenteel toonaangevend op het gebied van scheepsbouw en in de operatie. Als we dat willen blijven, moeten we streven naar koploperschap in de energietransitie van die sectoren”, besluit Verkerk. “Voor de programmalijn energie-efficiëntie, ook belangrijk voor een succesvolle uitrol van het Maritiem Masterplan, zullen we naar alternatieve financiering moeten zoeken.”

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, speciale gezant namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het toekomstbestendig maken van de maritieme maakindustrie voegt toe: “Mooi nieuws dat het Maritiem Masterplan van start kan! Wij zetten zo een grote stap in de verduurzaming van Nederlandse schepen. Tegelijkertijd versterken we hiermee onze internationale koploperspositie. Voor ons land is een sterke maritieme sector onmisbaar voor de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals militaire veiligheid, energiezekerheid en behoud van droge voeten. Het Maritiem Masterplan vormt een stevig fundament voor de sectoragenda die wij in oktober presenteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.