Nieuws

Lithium winnen uit (afval)water

Lithium winnen uit (afval)water

ChangeInc bracht eind mei 2022 een artikel over een onderzoek naar lithiumwinning uit afvalwater. Daarvoor bekijken wetenschappers van het Pacific Northwest National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie samen met een aantal bedrijven een methode met magnetische nanodeeltjes.

Lithium

De schaarse grondstof lithium zit ook in opgepompt water uit olie- en gasvelden in de VS en Canada. Maar scheiding ligt lastig. Wetenschappers ontwikkelden inmiddels piepkleine, magnetische ijzerdeeltjes omgeven door een absorberend hulsel. Het lithium uit afvalwater hecht zich aan het ijzer. Met een sterke magneet vis je vervolgens dat ijzer uit het afvalwater. Naar schatting staat 25 procent van het lithium in dergelijk water equivalent met de huidige, jaarlijkse, wereldwijde productie.

Bovendien lijkt die techniek goedkoper dan traditionele delving. “Dankzij de magnetische nanodeeltjes verwachten we een heel zuiver concentraat. Dat impliceert een halvering van de verdere verwerkingskosten”, aldus CEO Jerry Mills van Moselle. Zij bedrijf patenteerde de technologie met nanodeeltjes die bovendien kunnen worden hergebruikt.

(Afval)water

Onderzoekers zien ook mogelijkheden voor lithiumwinning uit geothermische installaties en pekelmijnen. Daarover berichtte ChangeInc al twee jaar geleden. Het bedrijf Vulcan bekijkt de mogelijkheden bij Duitse pekelmijnen en hoopt in 2023 commercieel te kunnen starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.